Megfigyelés

2020.11.12. 18:33

Bizarr módon udvarol egy ritka denevérfaj hímje

Bőrredővel fedve pofáját, énekelve, táncolva udvarol a ráncos arcú denevér (Centurio senex) hímje.

Forrás: Shutterstock

Ha a kiszemelt nőstény kiválasztja, a párosodás idejére álla alá ereszti a bőrredőt az állat számolt be megfigyeléseiről a Costa Rica-i Egyetem tudósa, Bernal Rodríguez-Herrera vezette kutatócsoport a PLOS ONE című tudományos lapban.

Hat héten át infravörös- és hangfelvételekkel vizsgálták a különleges denevérfaj viselkedését.

A ráncos arcú denevér ritka, Mexikóban és Dél-Amerika északi részén honos faj. Az állatok gyümölcsökkel táplálkoznak, nevüket szokatlanul gyűrött pofájukról kapták, amely a hímeknél jóval markánsabban szabdalt, mint a nőstényeknél.

A násztánc ideje alatt több hím próbálkozik egy helyen, hogy magára vonja a közeli nőstények figyelmét szárnycsapásaival és hangos füttyeivel. Ha egy nőstény érdeklődést mutat, a hím letolja pofájáról a redőt és lelkes éneklésbe fog.

Az aktus után ismét elfedi pofáját az állredővel. Más esetekben csak ritkán emelik pofájuk elé a maszkot az állatok. Ehhez hüvelykujjukat használják.

Az, hogy riválisaikkal körülvéve napokon át alkonyattól nagyjából éjfélig kitartanak a nőstényekre várva, a hímek számára nagyon kimerítő. Ezzel ugyanis a táplálékkeresésre szánt időnek legalább a felét elpazarolják fejtették ki a szakértők.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!