történelem

2020.07.16. 16:15

Belülről vették át a hükszoszok a hatalmat az ókori Egyiptomban

Nem kívülről támadva, hanem belülről vették át a hatalmat az időszámítás előtt 1640 és 1530 között Egyiptomban uralkodó hükszoszok. Ez derült ki emberi fogak elemzéséből, amelyeket a fővárosában, Tell el-Dabában találtak.

Forrás: Shutterstock

Az Európai Kutatási Tanács (ERC) egyik projektje keretében végzett kutatás eredményeiről a Plos One című tudományos folyóiratban számolt be munkatársaival Manfred Bietak osztrák archeológus, az Osztrák Tudományos Akadémia (ÖAW) Keleti és Európai Archeológiai Intézetének (OREA) kutatója.

Osztrák szakértők az 1960-as évek óta kutatnak a Nílus deltájának északi részén a titokzatos hükszoszok maradványai után. 2015-ben Bietak 2,5 millió eurós (884 millió forintos) támogatást kapott az ERC-től, hogy megfejtse a királyi dinasztia eredetének titkát. A projekt A Hükszosz enigma nevet kapta.

Bietak már 1966-ban felfedezte a hükszoszok fővárosát a mai Tell el-Daba város térségében, 2005-ben pedig csoportjával feltárt egy abból a korszakból származó, kiterjedt palotanegyedet is. Az ásatások sok adatot szolgáltattak a lakosságról, a hükszoszok idejét jellemző településekről, a paloták, házak, sírok és templomok építészetéről, az áldozati ereklyékről és a temetkezési szokásokról.

Emellett számos tárgyi maradvány került elő, valamint növényekből és állati csontokból származó anyagok, amelyekből a hükszoszok szokásaira lehetett következtetni.

A Tell el-Dabában eltemetett emberek csontjainak mostani elemzése és a templomépületek összehasonlító építészeti tanulmányai segítettek feltárni a hükszoszok földrajzi eredetét.

„A hükszoszok elitje Szíria északi részének külső részéből érkezett” – mondta Bietak.

A kutatók Tell el-Dabában eltemetett 75 ember fogaiban vizsgálta a stroncium-izotópokat, hogy felfedje származásukat.

Chris Stantis, a Bournemouthi Egyetem kutatója a fogzománcból már az 1960-as években vett mintákat elemezte. Összehasonlítva ezeket egyiptomiaktól és más országokból származó személyektől vett mintákkal arra jutott, hogy a lakosság nagy százaléka – mind a hükszosz-dinasztia előtt, mind az alatt – nem onnan származó lakos volt, hanem számos más helyszínről vándorolt be a területre.

Ez az eredmény szembemegy azzal a régóta elterjedt elmélettel, amely szerint egyetlen, távoli országból érkező hirtelen invázióval vették át az uralmat a hükszoszok – hangsúlyozzák a kutatók. Sokkal inkább egy multikulturális régió volt, ahol az egyik belső csoport, a hükszoszok megszerezték a hatalmat, miután már generációk óta ott éltek.

Bietak szeretné a kutatásokat az egyiptomi kollégákkal folytatni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!