épségben megúszta

2019.04.18. 18:00

Barlangból kellett menteni a thaiföldi gyerekek mentőjét

Josh Bratchley a Nashville közelében húzódó Mill Pond barlangrendszerben rekedt.

Forrás: AFP

Fotó: Royal Thai Navy

Egy Tennessee állambeli barlangból mentették ki szerdán azt a brit mentőbúvárt, aki tavaly a thaiföldi barlangban rekedt gyerekcsoport kimentésén dolgozott.

Josh Bratchley a Nashville közelében húzódó Mill Pond barlangrendszerben rekedt kedden. A tapasztalt barlangi búvár egy kis csoportnyi brit kollégájával a barlang feltérképezésén dolgozott napokon át. Amikor a csoport tagjai észrevették eltűnését, értesítették a hatóságokat.

A mentőknek szerdán délután sikerült ráakadni a barlang egy kamrájában, amelyet nem borított el a víz. Mint mondták, Bratchley teljesen nyugodt és kiegyensúlyozott volt, és megköszönte, hogy érte mentek.

Teljes épségben mentették ki a barlangból, orvosi ellátásra sem volt szüksége, csak egy kívánsága volt: pizzát kért.

Edd Sorensen, az egyik mentőbúvár elmondta, hogy nagyon rossz előérzetre volt, amikor elkezdte a barlangok átkutatását, mert a víz nagyon hideg volt és a víz alatt semmit sem lehetett látni. „Amikor mentek valakit, többnyire az okozza a legnagyobb gondot, hogy az illető pánikol és hisztérikus, ami mindkettőnkre veszélyes” – mesélte tapasztalatairól hozzátéve, hogy a teljesen nyugodt Bentchley viszont kitűnő partner volt a mentésben.

A mentőcsoport szerint az akció során egy szűk járatban 120 métert kellett megtenni a vízzel telt barlangban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!