kutatás

2021.05.18. 14:45

Baktériumölő bevonatot fejlesztettek ki portugál tudósok

Különösen a kórházi fertőzések ellen lehet hatékony.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Olyan bevonatot fejlesztettek ki a portugál Coimbrai Egyetem (UC) tudósai, amely még a legellenállóbb baktériumokat is elpusztítja 15 perc alatt.

Olyan anyagot kerestek, amellyel „biztonságosan és hatékonyan megelőzhetők és legyőzhetők a kórházi fertőzések”.

„Az új, intelligens bevonat nagy antimikrobiális hatékonysággal bír, melyet fehér fénnyel lehet aktiválni, emberre ártalmatlan” – írta hétfői közleményében az UC.

Eredményeiket az ACS Applied Materials & Interfaces című szaklapban tették közzé.

A tudósok kationos polimerek új generációját fejlesztették ki és tesztelték, amelyek különböző baktériumok elleni antimikrobiális tulajdonságokkal rendelkeznek, és a kurkuma egy vegyületén, a kurkuminon alapuló fényérzékenyítő anyaggal kombinálták őket.

„Amikor fehér fény alatt egyesítettük őket, a két vegyület hatásosan és biztonságosan távolította el a baktériumok sok faját, köztük az Escherichia colit, vagyis az E.colit” – írták a tudósok.

Ezt a két vegyületet egy poliuretán alapú, ipari körülmények között készülő bevonóanyagba keverték.

A portugál tudósok szerint az új bevonat „hatékony megoldás a kórházi fertőzések ellen, mivel megakadályozza, hogy a baktériumok a felületeken szaporodjanak”.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!