víz után kutatva

2019.04.13. 12:13

Az agyagos területekről is mintákat gyűjtött a marsjáró

Begyűjtötte első talajmintáit a Mars agyagos területéről a NASA Curiosity űrszondája – közölte az amerikai űrügynökség.

Members of the media watch off television screens the successfull landing of the InSight on Mars at NASA's Jet Propulsion Laboratory (JPL) in Pasadena, California on November 26, 2018. - Cheers and applause erupted at NASA's Jet Propulsion Laboratory as a $993 million unmanned lander, called InSight, touched down on the Red Planet and managed to send back its first picture. (Photo by Frederic J. BROWN / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Frederic J. Brown

A marsjáró április 6-án végzett fúrást az Aberlady nevet kapott talajkőzeten, a mintákat belső ásványtani laborjában helyezte el.

Fúrója könnyen áthaladt a kőzeten, ez volt a misszió első olyan mintavétele, melyhez kizárólag a fúrófej rotációs erejére volt szükség.

„A Curiosity mintegy hét éve járja a marsi felszínt. Hatalmas mérföldkő a Sharp-hegy felé, hogy végre elkezdhette a fúrást a bolygó agyagos egységén”

- mondta Jim Erickson, a NASA bolygókutató intézete, a pasadenai Jet Propulsion Laboratory (JPL) munkatársa.

A kutatók izgalommal várják a minták elemzését.

Agyagos ásványok nyomait keresik, azok ugyanis általában vízben alakulnak ki.

A NASA Mars Reconnaissance Orbiter (MRO) felderítő műholdja már jóval azelőtt észlelt egy hosszú agyagos „jelet”, hogy a Curiosity leszállt volna a vörös bolygón 2012-ben. A jel forrásának meghatározása segítheti a kutatócsoportot annak megértésében, hogy vajon egy nedvesebb marsi korszak formálta-e a Sharp-hegynek ezt a rétegét.

Az öt kilométer magas hegyre a Curiosity a tervek szerint felkapaszkodik.

A Curiosity útja során mindenütt talált agyagos ásványokat az agyagpalában. Az agyagpala ősi tavakon belül leülepedett üledékfolyamokból alakult ki mintegy 3,5 milliárd éve.

„A hegy minden egyes rétege egy puzzle-darab, mindegyik a Mars történetének egy különböző korszakát jelzi.

Izgatottan várjuk, hogy láthassuk, mit mesélnek nekünk ezek az első minták az ősi környezetről, különösképpen a vízről” – mondta Ashwin Vasavada, a JPL munkatársa.

Borítókép: A JPL munkatársai Pasadénában

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!