kémügy

2021.06.24. 13:18

Árulásért ítéltek 23 évi börtönre egy amerikai tolmácsnőt

Huszonhárom évi börtönre ítélték az amerikai hadsereg egyik fordítóját szerdán, amiért kiszivárogtatta az Irakban lévő amerikai informátorok nevét egy, a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezethez köthető személynek.

A handout picture released by Iraq's Hashed al-Shaabi paramilitary force shows a scene from the funeral procession for slain Iranian military commander Qasem Soleimani and Iraqi paramilitary chief Abu Mahdi al-Muhandis (portrait) just outside Baghdad's high-security Green Zone on January 4, 2020. - Thousands of Iraqis chanting "Death to America" joined the funeral procession of the two men both killed in a US air strike the previous day. The cortege set off around Kadhimiya, a Shiite pilgrimage district of Baghdad, before heading to the Green Zone government and diplomatic district where a state funeral was to be held attended by top dignitaries. In all, 10 people -- five Iraqis and five Iranians -- were killed in Friday morning's US strike on their motorcade just outside Baghdad airport. (Photo by - / Hashed al-Shaabi Media / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO /HASHED AL-SHAABI MEDIA OFFICE" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===

Forrás: Hashed al-Shaabi Media / AFP

Fotó: AFP

A 62 éves Mariam Thompson vádalkut kötött a bírósággal, és elismerte, hogy titkos információkat adott át egy libanoni férfinak azzal a szándékkal, hogy az továbbadja azokat a Hezbollahnak, amely szerepel a külföldi terrorszervezetek feketelistáján.

– A büntetése tükrözi tetteinek súlyosságát:

elárulta az amerikai nép bizalmát, veszélybe sodorta a forrásokat és a csapatokat, amelyekkel együtt dolgozott – nyilatkozta John Demers, az Igazságügyi Minisztérium nemzetbiztonsági ügyekért felelős vezetője.

A bírósági dokumentumok szerint Thompson tolmácsként dolgozott egy tengerentúli katonai bázison, amikor 2017-ben egy videoalkalmazáson megismerkedett egy férfival, aki azt mondta neki, hogy kapcsolatban áll a libanoni Hezbollahhal.

– A nőben idővel romantikus vonzalom alakult ki a férfi iránt

– állította az ügyben eljáró amerikai bíróság.

Mariam Thompsont 2019 decemberében az észak-iraki Erbílbe vezényelték az amerikai különleges erőkhöz, amikor az Egyesült Államok csapásokat mért egy Irán-barát milícia ellen, majd egy műveletben megölte Kaszem Szulejmánit, az iráni al-Kudsz Erőknek, a Forradalmi Gárda külföldi különleges műveletekkel megbízott egységének parancsnokát.

Röviddel a történtek után a nő kapcsolattartója olyan informátorokról kért tőle értesüléseket, akik segíthettek az Egyesült Államoknak ezeknek a műveleteknek a kivitelezésében. A nő több amerikai forrás aktáiba is betekintett, és az így szerzett információt, többek között

elárulta legalább nyolc amerikai forrás személyazonosságát,

valamint az amerikai katonai taktikára vonatkozó értesüléseket továbbadta a férfinak. Az amerikai szövetségi rendőrség 2020. február 27-én vette őrizetbe a nőt.

Borítókép: Kaszem Szulejmáni temetése

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!