Bulvár

2016.04.02. 11:19

Amatőr film készül Lentiben

Lenti - Néhány fiatal egy vadászházban tölt el egy hétvégét. Röviden ez az alapja az Ördögi kör című amatőr filmnek, amely hamarosan Lentiben készül majd el. Persze, ahogy a címből is következtetni lehet, a történet nem egy zajos, bulizós vígjáték lesz.

Korosa Titanilla

Az alkotókat - Hantos Andrást, Kovács Zsoltot és Nagy Gyulát - a közös filmgyűjtő szenvedély hozta össze. Valahol mindannyiuk dédelgetett álma volt, hogy saját filmet készítsenek. Hantos András, a Gönczi Ferenc Gimnázium és SZKI pedagógusa 2011-ben elkészítette Tükörkép című amatőr filmjét, amihez Nagy Gyula prezentálta a DVD lemezt. Majd mindennek folytatása következett.

- 2014-ben a gimnázium 50 éves jubileumára hoztam össze egy csapatot - kezdte Hantos András -, akik együtt maradtak, és úgy gondoltam, csináljunk komolyabb dolgot. Elindítottam egy média szakkört, kidolgoztunk egy történetet, ebből lett a Zártosztály című film. Háromszor mutattuk be Lentiben a művelődési házban telt házas vetítésen. Sok pozitív visszajelzést kaptunk, sokan örültek, hogy ilyen lehetőséget is nyújtottunk a városban.

A stáb: (balról jobbra) Iván Soma, Kunos Máté, Kovács Zsolt, Pap Martina, Markó Róbert, Burinda Borbála, Maturicz Vanda, Varga Júlia, Csernátoni István, Hantos András, Nagy Gyula

A Zártosztályt teljesen amatőr színészekkel, diák színészpalántákkal forgatták, és az új film is ugyancsak a diákok - egy másik csapat - szereplésével készül el. Az alkotók sem profi filmesek, mint mondták, amit tudnak, az a filmek szeretete által ragadt rájuk, autodidakta módon.

- A pozitív visszajelzések után felmerült, hogy egy új filmbe kellene kezdeni - folytatta Nagy Gyula. Csapatunkhoz csatlakozott Csernátoni István, aki technikai eszközeivel is segíti a munkát. Kovács Zsolt is beszállt a forgatókönyv készítésébe. Összeültünk ötletelni, de nem volt egyértelmű elképzelés. A közönség örült volna vígjátéknak, de ez a film nem az lesz. András maradt volna a misztikus vonalon, Zsolt pedig sci-fiben gondolkodott. Mindenki vázolta az elképzelését, és ebből született meg a történet. A sztorit hárman dolgoztuk ki, a forgatókönyvet nagyrészt Zsolt és András írta, én inkább a véleményező szerepkörben dolgoztam.

Egyébként, mint mondták, eltérő személyiségek, de a filmalkotói munkában többnyire mindenben egyetértenek, a filmes gondolkodásuk nem különbözik olyan nagyon.

Visszatérve a történetre - nem lelőve a sztorit, vagyis spoiler nélkül - elmondható: az iskolába új lány érkezik, aki gyorsan beilleszkedik a közösségbe, és elhívja új barátait hétvégére egy vadászházba. A fiatalok örömmel mennek bulizni, de ott aztán mindenféle furcsaságok történnek velük.

- A forgatókönyv szinte készen van, jó állapotban, a szereplőkkel már olvasópróbákat tartunk - folytatta Hantos András. - Ha minden jól megy, április végén, május elején elkezdjük a forgatást: először a városi jeleneteket, a többit nyáron a vadászházban. A terv, hogy nyár végére dobozba tegyük, aztán jön az utómunka, ami szintén nem kis feladat.

Mint mondta, több forgatási helyszín lesz, egyik a gimnázium, illetve néhány városi helyszínen is forog majd a kamera, a nagy része pedig egy erdei vadászházban játszódik. A sztori alapvetően 7 szereplős 4 főszereplővel.

A Zártosztályt anno egy kamerával vették fel, az Ördögi kör készítéséhez már több eszköz áll rendelkezésükre, így magasabb színvonalat nyújt majd.

- A 16-18 év körüli szereplőink úgy érzem, komolyan veszik a feladatot - válaszolt András arra a kérdésre, hogy a gimisek nem poénkodják-e el a munkát. - Már nem olyan egyszerű a dolguk, mint a Zártosztálynál. A szerepekért most meg kellett küzdeni, volt, amelyikre 4 jelentkező is akadt. A szereposztás az én dolgom volt, és bevallom, ez nem könnyű feladat, főleg, mikor 3 gyerkőcnek azt kell mondani, hogy ne haragudj, de ez most nem jött össze. Nekem ez álmatlan éjszakákat okozott.

Gyula egyből hozzátette, a stábban ő a gonosz igazából, ő az, aki szóvá teszi a hanyagságot és megköveteli a komoly hozzáállást, de úgy érzi, fel kell vállalnia ezt a szerepet.

- Rá kell venni őket, hogy komolyabban vegyék a dolgot. Ez szükséges, hiszen már ott van előttünk a Zártosztály, ami kerek lett, a tv is bemutatta, elérhető a neten, vagyis látják, hogy élvezhető produktum születik, és ez akkor lesz jobb, ha rendesen odateszik magukat - tette hozzá Nagy Gyula.

Az Ördögi kör filmzenéje sem a megszokottak szerint lesz kiválasztva.

- Míg a Zártosztálynál ingyenesen felhasználható zenékből válogattuk össze a betéteket, addig idén úgy gondoltuk, hogy ebben is előre lépnénk - mondta Hantos András, aki a Zártosztály filmzenéjét válogatta össze, és a kritikák szerint ez igen jól sikerült. - Most megkerestük a népszerű Kocsmazaj zenekart, mit szólnának hozzá, ha zenét írnának a filmhez. Bejött a számítás, érdekli őket ez a lehetőség, a téma, már egyeztettünk is velük. Hamarosan megkapják a forgatókönyvet, és ahhoz illesztik a zenét. Nemcsak betétdalt írnak, hanem a film egészét megtöltik majd. A tervek szerint készül hozzá videoklip is, ami nekik is jó szereplési lehetőség, de filmes kötődése is lesz, így mindkettőt promotáljuk.

Címkék#lenti#film

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!