sírrablás

2018.05.16. 17:24

Alaszkai őslakosoktól rabolt régiségeket adott vissza egy berlini múzeum

A Berlini Néprajzi Múzeum kilenc olyan tárgyat adott vissza, amelyet a délnyugat-alaszkai eszkimók, a csugacsok sírjaiból vittek el beleegyezésük nélkül.

A múzeum elődje számára egy norvég kalandor, Johan Adrian Jacobsen által 1882 és 1884 között gyűjtött sírmellékletek nyilvánvalóan nem engedélyezett ásatásból, hanem sírrablásból származnak – közölte a berlini múzeumokat igazgató Porosz Kulturális Javak Alapítványa.

A tárgyakat, köztük két törött maszkot, egy bölcsőt és fából készült idolokat, a Chenega-szigeten gyűjtötték olyan sírokból, amelyeknek elhelyezkedése ma már nem ismert.

Jacobsen mintegy 200 csugacs tárgyat hozott magával, de a többiről azt állapították meg a berlini múzeumban, hogy azokat tisztességes úton – vásárlás vagy árucsere útján – szerezte meg.

A relikviákat, amelyeknek kora elérheti az 1000 évet is, az őslakosok érdekeit képviselő Chugach Alaska Corporation képviselőinek adták át szerdán Berlinben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!