aggódnak érte

2019.06.25. 11:00

A veszélyeztetett világörökségek listájára kerülhet Velence

A lagúnák városát az éghajlatváltozás és a szennyezés mellett a túlzott turizmus is sújtja.

Forrás: Shutterstock

Kampányt kezdett Olaszország legjelentősebb műemlék- és környezetvédelmi szervezete annak érdekében, hogy az UNESCO vegye fel a veszélyeztetett világörökség listájára a túlzott turizmus sújtotta Velencét.

Az olasz kormány nem képes megvédeni a lagúnák városát a tömegturizmus és a környezetszennyezés hatásaitól – hangsúlyozta a kampányt bejelentő hétfői római sajtótájékoztatóján Mariarita Signorini, az Italia Nostra elnöke. Az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezetéhez intézett levelében az örökségvédelmi egyesület vitatja, hogy az elmúlt évben valós lépések történtek volna Velence tehermentesítésére.

Mariarita Signorini szerint a velencei önkormányzatban sincs meg az akarat arra, hogy véget vessen az „agresszív turizmusnak”, amely egyre több helyi lakost ösztönöz az elköltözésre.

Velence a világ egyik legveszélyeztetettebb városa. Egyedülálló hely és nem engedhetjük meg, hogy tovább pusztuljon

- hangsúlyozta az aktivista.

Az Italia Nostra azt szeretné, ha az UNESCO világörökségi bizottsága közelgő, június 30. és július 10. között bakui ülésén kitiltaná a tengerjáró hajókat a műemlékvárosból és nemcsak a Szent Márk térhez vezető Giudecca-csatornából, hanem az egész Velencei-lagúnából, „mert egy érzékeny és veszélyeztetett ökoszisztéma fennmaradása a tét”.

A turizmusért nagy árat kell fizetnie Velencének
Fotó: Shutterstock

A veszélyben lévő világörökségi helyszínek listájára kerüléstől azt remélik az olasz örökségvédők, hogy rászorítja a velencei önkormányzatot és az olasz kormányt arra, végre határozottan fellépjenek a tömegturizmus ellen.

Egy júniusban publikált tanulmány szerint egész Olaszországban Velence a legszennyezettebb levegőjű kikötőváros, Európában pedig a harmadik.

„Velence egy gázkamra lett. A kikötő gyakorlatilag a város szívében van”

- hangoztatta az Olaszország kulturális és természeti örökségéért aggódó szervezet hétfőn Rómában. Az Italia Nostra helyi elnöke szerint rontja a velencei levegő minőségét a lagúnákon használt vízibuszok, a vaporettók kipufogógáza is.

Velencét naponta több tízezer turista keresi fel, ami elviselhetetlenné teszi a helyi lakosok mindennapjait. A város lakossága a második világháború óta harmadára, 56 ezer főre csökkent.

A veszélyeztetett világörökségek listáján jelenleg 54 helyszín szerepel.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!