feszegették a határt?

2020.06.05. 07:01

A vérengzés évfordulóján bukkant fel az amerikai hadihajó

Amerikai hadihajó kelt át a Tajvani-szoroson a Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulóján – közölte a tajvani védelmi minisztérium pénteken.

In this image obtained from the US Department of Defense, the Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS Kidd transits the Pacific Ocean on January 25, 2020. - The US Navy said on April 24, 2020, that 18 sailors aboard the Kidd, currently patrolling the Caribbean, had tested positive for coronavirus, forcing the ship to head back to port. After one sailor aboard the Kidd who had come down with symptoms was evacuated, a medical team dispatched to the ship found another 17 were infected, the Navy said in a statement. (Photo by Sean LYNCH / US Department of Defense / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US Navy / Mass Communication Specialist 3rd Class Sean Lynch" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS

Forrás: US Department of Defense / AFP

Fotó: Sean LYNCH

A pekingi vezetés, amely Kína területéhez tartozónak tekinti Tajvant, már régóta rossz szemmel figyeli az önmagát kormányzó szigetnek juttatott amerikai támogatást, fegyvereladásokat és az Egyesült Államok haditengerészetének térségben végzett járőrtevékenységét.

A tárca közlése szerint a „rutin küldetésen” lévő amerikai hadihajó déli irányba haladva kelt át a Kínát Tajvantól elválasztó szoroson.

Az amerikai csendes-óceáni flotta Facebook-oldalán a hajót a Russell nevű Arleigh Burke-osztályú rombolóként azonosította.

Az Egyesült Államok az utóbbi hónapokban fokozta tevékenységét a tajvani-szorosban tovább ingerelve ezzel a kínai vezetést, és növelve a feszültséget Washington és Peking között.

A hatóságok tiltása ellenére ezrek gyűltek össze a Tienanmen téri vérengzés 31. évfordulóján csütörtökön Hongkongban, több városrészben is gyertyagyújtással emlékeztek az elfojtott diáktüntetés halálos áldozataira. A rendőrök paprikaspray-vel oszlatták fel a demonstrálókat.

Tajvanban is megemlékeztek a Tienanmen téri eseményekről.

1989 tavaszán diákok kezdeményezésére hatalmas tömeg vert tábort a pekingi Tienanmen téren. A megmozdulások csúcspontján több mint egymillió ember gyűlt össze. A kommunista vezetés rendkívüli állapotot hirdetett, és a hadsereget küldte a tiltakozók ellen. A tüntetés szétverése során sokan meghaltak, de az áldozatok pontos száma a mai napig nem ismert, mert a történtekről Kínában szót ejteni sem lehet. A becslések néhány száz és háromezer közé teszik a meggyilkolt emberek számát.

Borítókép: Egy Arleigh Burke-osztályú romboló 2020. január 25-én

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!