hazai startup

2021.07.14. 22:03

A kutatók cégéhez került át a magyar stroke hatóanyag licensze (videó)

A stroke utóhatásaként jelentkező izomgörcsöket kezelő MPH molekulacsalád szabadalmának felhasználási és fejlesztési joga az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE) kutatói által alapított Motorpharmához került át – közölte a gyógyszerfejlesztő cég.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A hatóanyagot nemzetközi szabadalom védi a világ több mint 40 országában. A licenszszerződést július 13-án írta alá a Motorpharma Kft. gyógyszerfejlesztő startup cég, és a szabadalom két tulajdonosa, a Printnet Kft. és az ELTE.

A gyógyszert az ELTE Motor Farmakológia Kutatócsoportja fejlesztette ki Málnási-Csizmadia András vezetésével.

Mint a közleményben megjegyzik, 10-15 évvel ezelőtt a gyógyszerhatóanyag- és klinikai fejlesztés több mint kétharmadát a nagy gyógyszergyártó cégek végezték, mára a világ vezető országaiban ez a trend megfordult, és

a gyógyszerfejlesztés súlypontja áttevődött az egyetemekről induló startupokba.

Ez, mint írják, jelentős mértékben lerövidítette és hatékonyabbá tette a gyógyszerfejlesztést, amelynek a következménye, hogy jelenleg évente csaknem háromszor annyi új gyógyszer kerül a piacra.

– A Motorpharma szerződése ehhez a trendhez illeszkedik, és remélhetőleg jelentősen hozzájárul a magyar innovatív gyógyszerfejlesztés felgyorsulásához.

Az aláírással létrejön az eddigi legnagyobb értékű biopharma licenszszerződés a hazai akadémiai-egyetemi szférában

– hangsúlyozzák a közleményben, amely szerint a megállapodás pontos összege nem nyilvános, de összértéke több millió dollár.

Az MPH-220 új hatásmechanizmusából következően 100 százalékos hatékonysággal enyhíti az izomgörcsöket és nem okoz idegrendszeri mellékhatásokat. A beszámoló szerint az úgynevezett klinikai fázis 1 vizsgálatokat, amelyek egészséges önkéntesek bevonásával zajlanak, idén év végére tervezi a Motorpharma.

– Az izomspaszticitás egy rejtett betegség, mivel Magyarországon a spasztikus betegek nagy része sajnos olyan állapotban van, hogy nem tudja elhagyni a lakását sem. Óriási egészségügyi és társadalmi probléma, hogy a jelenlegi izomrelaxánsok a betegek kétharmadában nem hatékonyak és súlyos idegrendszeri mellékhatásokat okozhatnak – magyarázza Gyimesi Máté, a Motorpharma Kft. tudományos igazgatója.

Világszerte több mint 60 millió ember szenved stroke és egyéb idegrendszeri sérülések utáni izomgörcsöktől, számuk hazánkban eléri a 200 ezer főt. Az izomspaszticitás társadalmi költsége összemérhető a szív- és érrendszeri megbetegedések költségével.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!