Klímaváltozás

2020.01.31. 18:13

A következő öt év lehet az eddigi legmelegebb időszak a Földön

A következő öt év a legmelegebb lehet a Földön a brit meteorológiai intézet szerint, amely arra figyelmeztet, hogy a globális felmelegedés már 2024-ig elérheti a másfél Celsius-fokot.

Szökőkút vizében hűsölő emberek Szkopje főterén 2017. július 24-én. Macedóniában 40 Celsius-fokos hőség tombol.

Forrás: MTI/EPA

Fotó: Georgi Licovszki

Rendszeres tízéves előrejelzésükben a Met Office kutatói azzal számolnak, hogy 2020-24 között minden évben az átlaghőmérséklet 1,06-1,62 Celsius-fokkal magasabb lehet az eddiginél, és ebben az időszakban valószínűleg megdől az éves átlaghőmérséklet-rekord, amely 2016-ban született.

Az ötéves előrejelzés legutóbbi adatai azt jelzik, hogy folytatódni fog a felmelegedés, összhangban az üvegházhatású gázkibocsátás magas szintjével

mondta Doug Smith az előrejelzés bemutatásakor.

Vannak ugyan bizonytalanságok, de a világ legtöbb térségében várhatóan melegebb lesz, és az előrejelzési minták azt mutatják, hogy különösen Észak-Európában, Ázsiában és Észak-Amerikában lesz melegebb tette hozzá.

A tízéves előrejelzés szerint az ötéves átlaghőmérséklet 1,15-1,46 Celsius-fokkal fogja meghaladni az iparosodás kora előtti szintet.

Összehasonlításul, 2015-19-ben az átlaghőmérséklet 1,09 Celsius-fokkal haladta meg ezt a szintet.

A 2015-ben elfogadott párizsi klímaegyezményben a részt vevő országok arra kötelezték magukat, hogy 2100-ig 2 Celsius-fok alatt, ideális esetben 1,5 Celsius-fokon tartják az átlaghőmérséklet-növekedést az iparosodás kora előtthöz képest. Utóbbi esetében az üvegházhatású gázkibocsátás jóval drasztikusabb csökkentésére van szükség, az ENSZ adatai szerint évi 7,6 százalékos csökkentést kellene elérni 2030-ig.

A Met Office előrejelzése szerint mintegy 10 százalék esély van arra, hogy 2020-24 között valamelyik évben a felmelegedés meg fogja haladni a 1,5 Celsius-fokot.

Egy ilyen 1,5 Celsius-fokos átmeneti meghaladás még nem jelenti a párizsi klímaegyezmény megsértését

magyarázta Stephen Belcher, a meteorológiai szolgálat vezető tudósa.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!