Bulvár

2016.10.27. 11:56

A kertbarátok retró lakomája

Zalaegerszeg - A megyeszékhelyi kertbarátok hivatalosan a hagyományápolást is a nevükre vették. Ilyetén szerepükben tegnap gyermekkoruk régi kedvelt étkeit keltették életre, hogy megkedveltetve megmentsék a feledéstől.

Fincza Zsuzsa

Először 2012-ben szerveztünk hasonló konyhai régészkedést, mindenki kimásolta a nagymama kockás irkájából  a sütemények, a kelt tészták, a levesek, a sültek receptjét, s amihez találtunk alapanyagot, el is készítettük - mesélte Mrakovics Miklósné, az egyesület elnöke -.

A konyhaasztalon tálalásra válnak  a rétesek, a piték, a gombócok, a lepények és egyéb finomságok. Körben az alkotók:  (balról jobbra) Koltai Miklósné, Takács Dénesné, Mesterházi Zsoltné, Mrakovics Miklósné, Milley Istvánné, Domján Miklósné, Császár Lajosné, Kámán Tiborné, Gergye Ferencné, Kulcsár Teréz, Tóth Lajosné és Barkovics Tiborné

 

Egy falat sem ment veszendőbe, vendégeket hívtunk és felfaltuk az egészet. Olyan nagy volt a siker, hogy sokan már másnap nekiálltak gyűjteni a régi ételleírásokat.

Nekiveselkednek  a kertbarátok a retró lakoma készítésének: Mesterházi Zsolt besegít a lecsókészítésbe, mellette a felesége Anni, és Mrakovics Miklósné, az egyesület elnöke. Gergye Ferencné a veterán mákos kalács dizájnos változatát mutatja, mellette baltól Milley Istvánné, jobbról Koltai Miklósné

Össze is gyűlt egy kisebb kazalnyi, így idén az ismétlés mellett döntöttek. Pályázatot nyújtottak be a városi önkormányzathoz, ahol jónak találták az ötletet és támogatták a megvalósítását. Ezúttal is a botfai közösségi házba fészkelték be magukat, méghozzá már szerdán délután, hogy csütörtökön időben asztalhoz ültethessék a meghívottakat.

Készül a csutris répaleves. Kevergeti Mrakovics Miklósné

Az idei fő fogás - a szakácsnők nem győzték hangsúlyozni, hogy közkívánatra -  a leghagyományosabb húsos, füstöltcsülkös, paradicsomos, tejfölös csutrirépás leves, hajdina- és kukoricakásás retró lecsó,  sokféle rétes, kelt tészta, tucatnyi pogácsa.

Hiába no, a kertbarátoknál nőuralom van. Mesterházi Zsoltnak Gergye Ferencné ad tanácsot a paradicsom szeleteléséhez

- A rétes készítését  csak a mai fiatalok találják bonyolultnak - így Gergye Ferencné az almástöltelék készítése közben - . Öreganyámnak még a nagymosásba is belefétr a nyújtott rétes. Ezúttal egy régi, talán száz évesnél is idősebb recept alapján, de egy új, "dizájnos",  formában mákos kalácsot sütöttem, remélem ízlik majd mindenkinek.

Milley Istvánné szerint ennyi  paprika elég lesz - Mellette Gergye Ferencné, Mrakovics Miklósné és Mesterházi Zsolt

A régi ételek legnagyobb előnye, hogy nincsenek telenyomva művi ízesítőkkel, ízfokozókkal, adalékanyagokkal, tartósítószerekkel, kizárólag természetes fűszerekkel készítik őket. Ráadásul rengeteg zöldséget és gyümölcsöt tartalmaznak ,így  fogyasztásuk  duplán hozzájárul egészségünk megőrzéséhez - ezért is vállalták fel népszerűsítésüket a kertbarátok.

S az idén sem vallottak szégyen főztjükkel  - el is határozták, jegyezte meg a lakoma végén a Hagyományápoló, Kertbarát és Kulturális Egyesület elnöke - ezentúl minden évben megrendezik a régi ételek ünnepét.

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!