érdekes pali

2018.11.15. 16:07

A japán kiberbiztonsági miniszter nem ebben a világban él

Saját bevallása szerint soha nem használt még számítógépet a 2020-as tokiói olimpia kiberbiztonsági előkészületeiért felelős japán miniszter.

Newly appointed state minister in charge of Tokyo 2020 Olympic and Paralympic games Yoshitaka Sakurada speaks during a press conference at the premier's official residence in Tokyo on October 2, 2018. - Abe on October 2 replaced his defence minister in a cabinet reshuffle that otherwise left key government positions largely unchanged. (Photo by Toshifumi KITAMURA / AFP)

Fotó: AFP

Az elmúlt hónapban kinevezett Szakurada Jositaka egy szerdai bizottsági ülésen, ellenzéki kérdésre válaszolva közölte, hogy soha nem használt számítógépet.

„Huszonöt éves korom óta a munkatársaim és a titkárnőim végezték el a számítógépes munkát”

- mondta a 68 esztendős politikus, és hozzátette, az ő feladata „szigorúan állampolgári szempontból vizsgálni a kiberbiztonsági kérdéseket.” Jelezte, hogy ezekben az ügyekben nem egyedül hozza meg a döntéseket, a szükséges intézkedésekről az általa vezetett csapat tagjai és a kormány határoz. Kijelentette, biztos abban, hogy nem lesz semmi probléma a 2020-as játékok kiberbiztonsági előkészületeivel.

A 22 éve képviselőként dolgozó Szakuradának a parlamentben és sajtótájékoztatókon tett megnyilvánulásait többször kritizálták már. A miniszter egy korábbi bizottsági ülésen alaposan elhibázta az olimpiarendezés költségeit firtató kérdésre adott választ, ugyanis

azt mondta, Japánnak 1500 jenbe (3750 forint) kerül a játékok megszervezése, miközben 150 milliárd jent (375 milliárd forint) kellett volna mondania.

Szakurada többször hibáztatta az ellenzéket azért, mert szerinte nem küldték el neki előre a kérdéseiket,

a tokiói játékok sajtótájékoztatóin pedig gyakran csak annyit válaszolt egy-egy felvetésre, hogy „nem tudom”.

A tokiói olimpiát 2020. július 24. és augusztus 9. között rendezik.

Borítókép: Szakurada egy októberi konferencián Tokióban

AFP / Toshifumi Kitamura

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!