jelentős felfedezések

2021.05.24. 13:16

A Csin-dinasztia idejéből való különlegességeket mutatnak be Kínában

A Csin-dinasztia idejéből (i.e. 221-206) származó két bronz szekeret és a hozzájuk tartozó lovakat bemutató múzeum nyílt meg az északnyugat-kínai Senhszi tartománybeli Hszianban.

Terracotta warriors, who guarded Emperor Qin Shi Huang’s mausoleum for 2,200 years, are displayed as part of the touring exhibition “Qin Shi Huang: The First Emperor Of China And Terracotta Warriors” at the National Museum Bangkok in Thailand until Dec 15. BANGKOK POST PHOTO/Watcharawit Phudork (Photo by Watcharawit Phudork / Bangkok Post / Bangkok Post via AFP)

Forrás: Bangkok Post

Fotó: Watcharawit Phudork

A bronzból készült szekereket és lovakat még 1980-ban tárták fel a birodalomalapító kínai császár, Csin Si Huang-ti mauzóleumánál.

A tárlaton a mauzóleumnál végzett ásatási munkálatokról készített fényképek, valamint a szekerekhez és a lovakhoz kapcsolódó bronz tárgyak is helyet kaptak.

Vu Jung-csi, a mauzóleum saját múzeumának kutatója szerint a két szekér több mint 3 ezer darabban volt, amikor rájuk találtak, mivel korábban beomlott a felettük lévő földréteg. A szakértőknek nyolc év alatt sikerült helyreállítaniuk a bronz szekereket és a lovakat.

Vu szerint a két szekér történelmi, technológiai és művészeti szempontból is jelentős, mivel betekintést nyújtanak a korabeli fémöntési eljárásokba és részletes információkkal szolgálnak a Csin-dinasztia idején használt szekerek alakjáról és felépítéséről.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!