New York

2018.09.05. 14:49

A Barney A. Ebsworth-gyűjteményt árverezi a Christie's novemberben

A Christie's arra számít, hogy az aukció 300 millió dollár fölötti bevétellel zárul majd.

People look at a painting by US artist William James Glackens called "Cafe Lafayette" (Also Known As Kay Laurel), that is part of the Barney A Ebsworth Collection, during a presentation of the Ebsworth collection, on September 5, 2018 at Christie's auction house in Paris. Christie's presents its multi-million dollar Ebsworth collection, one of the most important collections of 20th Century American art to be presented at auction. / AFP PHOTO / STEPHANE DE SAKUTIN / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY MENTION OF THE ARTIST UPON PUBLICATION - TO ILLUSTRATE THE EVENT AS SPECIFIED IN THE CAPTION

Fotó: AFP

A Barney A. Ebsworth-gyűjtemény kilencven műalkotását, köztük Edward Hopper és Jackson Pollock festményeit bocsátja árverése a Christie's novemberben New Yorkban.

A néhai Barney A. Ebsworth amerikai üzletember és műgyűjtő kollekciójában a 20. századi amerikai művészet olyan alkotásai szerepelnek, mint Edward Hopper 1929-ben készült Chop Suey című képe, amelynek értékét 70 millió dollárra (20 milliárd forintra) becsülték, Jackson Pollock 50 millió dollárra becsült Composition with Red Strokes című festménye és Willem de Kooning alkotása, a Woman as Landscape, amelynek értékét 60 millió dollárra teszik a szakértők.

A Christie's arra számít, hogy az árverés 300 millió dollár fölötti bevétellel zárul majd.

A gyűjtemény a novemberi New York-i árverés előtt a világ több pontján bemutatkozik: Párizsban csütörtöktől vasárnapig látható, majd New Yorkban, Hongkongban, Londonban, San Franciscóban és Los Angelesben is megtekinthetők a legnagyobb érdeklődésre számot tartó alkotások.

A kollekció elsőként azért mutatkozik be a francia fővárosban, mert Ebsworth egész életében rajongott a városért, gyűjtőként nagy hatással volt rá Gertrude Stein Párizsa.

Az áprilisban elhunyt Ebsworth a 20. századi amerikai művészet legkitűnőbb alkotásait kereste, így született meg az amerikai modernizmus legteljesebb magángyűjteménye – idézte fel az árverési ház.

Ebsworth seattle-i otthonának is az An American Place (egy amerikai hely) nevet adta Alfred Stieglitz fotóművész New York-i galériája előtt tisztelegve. A házat, amelyben az építészet és művészet találkozik, Jim Olson építésszel együtt álmodta meg.

Borítókép: A kollekció egy darabja: William James Glackens „Cafe Lafayette” című festménye / AFP

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!