vége a találgatásoknak

2020.06.10. 11:20

34 év után kiderült, ki ölte meg Olof Palmét

Lezárták Svédországban szerdán az Olof Palme egykori miniszterelnök meggyilkolása ügyében folytatott nyomozást, mert a fő gyanúsított, Stig Engstrom húsz évvel ezelőtt meghalt.

Stockholm, 2020. június 8. 2020. június 8-án közreadott, 1982. szeptember 19-én készült kép Olof Palme korábbi svéd miniszterelnökrõl Stockholmban. Palmét 1986. február 28-án lõtték le egy stockholmi utcán, miközben hazafelé tartott egy moziból a feleségével. Sajtójelentések szerint a svéd államügyész június 10-én új információt fog közölni a máig megoldatlan gyilkossággal kapcsolatban. MTI/EPA/TT Hírügynökség/Bertil Ericson

Forrás: MTI/EPA/TT

Fotó: Bertil Ericson

Napok óta izgatta a közvéleményt a svéd főügyészség bejelentése, miszerint szerdán egy sajtótájékoztatón, 34 év után végre bemutatják majd az Olof Palme gyilkosság kivizsgálásának a körülményeit – írja a Magyar Nemzet. Svédország világszerte ismert szociáldemokrata miniszterelnökét 1986 februárjában lőtték le, nem messze az otthonától.

A nyomozás több mint három évtizeden keresztül folytatódott, és az ország messze a legkomplexebb és legnagyobb bűnügyévé vált, világszerte John F. Kennedy amerikai elnök meggyilkolásával vetették össze jelentőségében.

A szerdán bemutatott nagyszabású anyag szerint Olof Palmét Stig Engström, akkor 52 éves svéd állampolgár lőtte le. A főügyész, Krister Petersson összegzése szerint a nyomozást ezzel lezárják, lévén, az ügy fő gyanúsítottja már nincs életben.

A grafikusként dolgozó Stig Engström 2000-ben, 66 éves korában öngyilkos lett.

Engström neve korábban többször is felmerült a nyomozás során. A svéd médiában „Skandia embernek” (Skandiamannen) nevezett gyanúsított akkoriban a Skandia biztosítótársaságnál dolgozott, amelynek a központi épülete sarkánál történt a gyilkosság.

Stig Engström, aki a rendőrség szerint lelőtte Olof Palme egykori miniszterelnököt. A férfi 2000-ben meghalt. Június 10-én a svéd legfőbb ügyész bejelentette, hogy Svédországban lezárták az Olof Palme egykori miniszterelnök meggyilkolása ügyében folytatott nyomozást, mert Engström ellen már nem tudnak vádat emelni
Fotó: Stina Stjernkvist / MTI/EPA/TT

Engström azon kevesek közé tartozott, akik a merénylet pillanatában a helyszínén tartózkodtak, maga azt állította, hogy ott volt a gyilkosság helyszínén, még beszélt is Palme feleségével és a kiérkező rendőrökkel, sőt megpróbálta újraéleszteni az áldozatot. A nyomozás során elsősorban szemtanúként hallgatták ki. 2016-ban előbb a svéd író, Lars Larsson, majd két évvel később Thomas Petersson újságíró hozta összefüggésbe Engströmöt a gyilkossággal.

A svéd főügyészség a szerdai sajtótájékoztatón részletesen számolt be a merénylet körülményeiről és a nyomozás több mint három évtizedéről. Azóta csaknem 90 ezer ember vett részt az ügy felderítésében, a költségek mára meghaladják az 58 millió eurót. A rendőrség átlagosan heti három-négy új nyomravezetői tippet kapott, és idáig 134 fő „vallotta be” a gyilkosságot. 1989-ben egy alkohol- és drogfüggőséggel küzdő bűnözőt, Christer Peterssont gyanúsítottak meg Palme meggyilkolásáért, ám bizonyítékok hiányában még ugyanabban az évben felmentették.

Címkék#olof palme

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!