Szerencsétlenség

2022.07.01. 08:08

Többen meghaltak és eltűntek egy sárlavinában Északkelet-Indiában

A katasztrófavédelem és a rendőrség több mint kétszáz munkatársa dolgozik a helyszínen, hogy kiszabadítsa a beszakadt domboldal által betemetett embereket.

Legalább tizenhatan meghaltak és közel hetvenen eltűntek India északkeleti részén egy vasúti építkezésen, miután a hetek óta tartó esőzések sárlavinához vezettek - közölték helyi tisztségviselők pénteken.

A katasztrófavédelem és a rendőrség több mint kétszáz munkatársa dolgozik a helyszínen, hogy kiszabadítsa a beszakadt domboldal által betemetett embereket a Manipur államban található Noneyban. A mentési munkákat nehezíti a terep és az időjárás - mondta el egy helyi tisztségviselő.

Az illetékes hozzátette: a törmelék gáthoz hasonlóan eltorlaszolta egy folyó útját. A közelben élőket arra kérték, hogy húzódjanak biztonságos területekre.

Egy manipuri vezető úgy tudja, hogy hét katona van a halottak között. A szerencsétlenségben az indiai vasúttársaság öt tisztségviselője is eltűnt.

Az építkezést a hadsereg biztosította, mert a térségben évtizedek óta lázadók tevékenykednek.

A sárlavina csütörtök hajnalban zúdult a területre, amikor az áldozatok többsége aludt.

Narendra Modi indiai miniszterelnök a szövetségi kormány támogatásáról biztosította a helyi hatóságokat.

Az elmúlt három hétben pusztító esőzések zúdultak India északkeleti részére és a szomszédos Bangladesre. Az ítéletidő becslések szerint eddig legalább kétszáz ember halálát okozta Asszam, Manipur, Tripura és Szikkim államban.

Bangladesben május 17-e óta 42-en vesztették életüket. Eközben százezrek kényszerültek elhagyni otthonaikat.

Szakértők szerint egyebek között az éghajlatváltozás áll a korai esőzések mögött. A monszunesők rendszerint júniusban kezdődnek Dél-Ázsiában, de idén már márciusban jelentős mennyiségű csapadék hullott Indiára és Bangladesre.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!