Állatvédelem

2022.07.05. 08:35

Orrszarvúkat telepítettek vissza Mozambikba, ahol korábban már kipusztultak

A szélesszájú és keskenyszájú orrszarvúkat Dél-Afrikából szállították át a mozambiki Zinave Nemzeti Parkba.

Orrszarvúkat telepítettek vissza Mozambikba, hol a vadon élő populáció csaknem tíz éve kihalt. A szélesszájú és keskenyszájú orrszarvúkat Dél-Afrikából szállították át a mozambiki Zinave Nemzeti Parkba.

Az orrszarvúkat vadőrök fogták be és altatták el, mielőtt 1600 kilométert utaztak volna a 400 ezer hektáron elterülő mozambiki nemzeti parkig, ahová már 2300, más fajhoz tartozó állatot is visszatelepítettek.

A visszatelepítést szervező Peace Parks Foundation (PPF) természetvédelmi csoport a következő két évben több mint 40 orrszarvút akar áttelepíteni Mozambikba.

A projekt vezetője, Anthony Alexander arról számolt be, hogy ragadozókat és elefántokat is szállítottak már Mozambikba. Az orrszarvúk visszatelepítésével „a történelmi fajok jelenléte a parkban teljessé válik” – fűzte hozzá.

A kezdeményezéssel, amellyel biztonságos helyre telepítenek veszélyeztetett példányokat, a vadon élő fajok populációját akarják növelni.

A mozambiki vadvilág populációját súlyosan megtizedelte az 1992-ben véget ért 15 éves polgárháború és a vadorzás.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!