Van megoldás!

2022.07.03. 12:50

Hogyan szabadulhatunk meg a portól?

A por az egyik legmakacsabb szennyeződés a lakásban, hiába távolítjuk el, azonnal jön egy újabb adag.

A por elleni véget nem érő küzdelem súlyos allergiát okozhat. A szőnyegekre, függönyökre, bútorokra és ágyakra napról napra rengeteg por rakódik, ám amint megszabadulsz, már érkezik is az új réteg - írja cikkében a Lakáskultúra.

Honnan jön a por?

A por penészt, baktériumokat, polleneket, poratkákat és más nemkívánatos anyagokat tartalmaz. Létrejöhet az otthonodban, de kintről is érkezhet – például szellőztetés közben, egyes részecskéket pedig közvetlenül az ember hoz létre. Ilyen például az elhalt bőr, az állati vagy emberi szőr, esetleg szőrgombóc. Súlyos porallergiát leginkább a levegőben lebegő pollenek okoznak.

Young,Woman,Using,Vacuum,Cleaner,At,Home,,Closeup
Forrás: Shutterstock

Rendszeres porszívózás

A folyamatosan használt szőnyegek sok port szívnak magukba, amit rendszeresen fel kell porszívózni. A szőnyegek mosásával, vizes takarításával hatékonyabb lehetsz. A kanapéról sem feledkezz meg, a por ugyanis gyakran telepedik meg rajta. Ha új kanapét keresel, és allergiás vagy a porra, fontold meg a bőrkanapé beszerzését, amire nem ragad annyira a por. Ha biztosra akarsz menni, választhatod a professzionális kanapétisztítást is.

Gyakrabban moss textil kiegészítőket!

Az olyan textil kiegészítők, mint a függönyök, drapériák, takarók vagy párnák hangulatos légkört teremthetnek, de a lakást igazi porraktárrá is változtathatják, a textíliákon rakódik le ugyanis a legtöbb por. Ezért legalább 14 naponta mosd ki őket, a függönyöket viszont elég néhány havonta mosógépbe pakolni.l rendelkező mikroszálas kendő, ami törlés után sem hagy foltokat vagy csíkokat a bútorokon. A nehezen hozzáférhető területeken, vagy olyan tárgyaknál, ahol nem használhatsz vizet, használj porszívót! Portörléskor mindig felülről lefelé törölj, hogy a por ne kerüljön a már megtisztított területekre.

A teljes cikk ide kattintva olvasható.

Fotó: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!