Kegyhely látogatás

2022.06.20. 11:08

Fekete Madonna zarándoklat indult Czestochowába

A három autóbuszon felvidéki magyarok is utaznak; két további busz Erdélyből indul, útközben közös imákat, éneklést tartanak.

Elindult Budapestről a lengyelországi Czestochowába a Fekete Madonna zarándoklat hétfőn reggel. A három autóbuszhoz Erdélyből további kettő csatlakozik, így több mint kétszáz hívő utazik a pálos kegyhelyre

"A pandémia és a háború elbizonytalanította az embereket. Vonat helyett buszokkal megyünk, de az ilyen zarándoklatra most talán nagyobb szükség van, mint valaha. A lelki célok mellett a sok évszázados lengyel-magyar barátság újjáéledéséért is tennünk kell" - mondta az indulásnál Budai László, a Misszió Tours Utazási Iroda ügyvezető igazgatója az MTI-nek. 

A zarándokút lelki vezetői Tamás József nyugalmazott segédpüspök, Bátor Botond pálos szerzetes, valamint Michels Antal józsefvárosi esperes, plébános. Utóbbi áldotta meg a híveket és az őket szállító autóbuszokat a Keleti pályaudvar parkolójában. 

A három autóbuszon felvidéki magyarok is utaznak; két további busz Erdélyből indul, útközben közös imákat, éneklést tartanak. Kedden a krakkói Isteni Irgalmasság bazilika magyar kápolnájában Tamás József püspök és Marek Jedraszewski krakkói érsek közösen mutat be szentmisét, majd megkoszorúzzák Mindszenty József szobrát. 

Szerdán az egész napot Czestochowában töltik a zarándokok, ahol felkeresik a Jasna Góra-i pálos kolostort. A Szent II. János Pál pápáról elnevezett kegykápolnában szentmisén, majd délután keresztúton vesznek részt. Csatlakozik hozzájuk Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár, valamint Gerencsér Tibor krakkói magyar főkonzul. A hívek koszorúkat helyeznek el a katyini és szmolenszki áldozatok emlékművénél, valamint a Boldog Özséb díszkútnál. 

"Czestochowa régi magyar alapítású kegyhely, így szinte hazamegyünk. Nagyon sok imaszándékot viszünk magunkkal, elsősorban a békéért, hiszen a szomszédos Ukrajnában háború van, másrészt szükség van a lengyel-magyar barátságot beárnyékoló nézeteltérések megbeszélésére" - mondta az indulásnál Michels Antal esperes, plébános.

Borítókép: Michels Antal józsefvárosi esperes, plébános (b6) megáldja a zarándokokat a Fekete Madonna zarándoklat indulása előtt a Misszió Tours Utazási Iroda autóbuszainál a Keleti pályaudvar parkolójában 2022. június 20-án reggel. Budapestről a lengyelországi Czestochowába mennek a zarándoklat résztvevői. A pályaudvartól indult három autóbuszhoz Erdélyből további kettő csatlakozik, így több mint kétszáz hívő utazik a pálos kegyhelyre.
MTI/Balogh Zoltán

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában