Jubileum

2022.06.08. 21:54

Elvégezték a századik robotsebészeti műtétet az onkológiai intézetben és a Jahn Ferenc kórházban

Túl vannak a századik robotsebészeti beavatkozáson az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szakemberei - jelentették be szerdán sajtótájékoztatón, Budapesten.

Polgár Csaba, az OOI főigazgatója elmondta, a január óta elvégzett több mint száz beavatkozással mérföldkőhöz érkezett a két intézmény, a hétvégén érkezett robotsebészeti szimulátorral pedig elindulhat az oktatási, képzési program is.

A főigazgató felidézte: a magyarországi robotsebészeti program elindítását az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program 1,3 milliárd forintos finanszírozása tette lehetővé konzorciumban a két intézmény számára.

A program keretében az első műtétet január 21-én végezték el, a projekt jövő februári zárására pedig 200-200, a Da Vinci X robottal elvégzett műtétet tűztek ki célul - tette hozzá.

Da Vinci robottal végzett robotasszisztált műtét az Országos Onkológiai Intézetben 2022. június 8-án. Túl vannak a századik robotsebészeti beavatkozáson az Országos Onkológiai Intézet (OOI) és a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház szakemberei, az új robotsebészeti szimulátorral pedig elindulhat az oktatási, képzési program is. A robotasszisztált műtétek során a beavatkozás sokkal precízebben hajtható végre, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja. A robottal végzett műtét ideje lerövidül, az operáció után a beteg hamarabb felépül, kevesebb a kórházban töltött idő
Forrás: Soós Lajos / MTI

Polgár Csaba szerint a program jól halad, intézményenként novemberig 75-75 robotasszisztált beavatkozásra kaptak társadalombiztosítási finanszírozást, és további 200-200 műtét befogadása lesz megoldott.

A robotasszisztált műtétek előnyeit ecsetelve Novák Zoltán, az OOI nőgyógyászati daganatsebészeti részlegének osztályvezető főorvosa elmondta, a sebész négy robotkarral dolgozik, a beavatkozás így sokkal precízebben hajtható végre, a műtéti terület képe jelentősen nagyítható, a folyamatot az operáló orvos három dimenzióban látja.

Tenke Péter, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház urológiai osztályának vezetője hozzátette: a robottal végzett műtét ideje lerövidül, az operáció után a beteg hamarabb felépül, kevesebb a kórházban töltött idő.

Az onkológiai beavatkozások közül 58-at az OOI-ben, 56-ot pedig a dél-pesti kórházban végeztek el, előbbinél nőgyógyászati - méhnyakrák-, méhtestdaganat-műtéteknél -, míg utóbbinál urológiai és veseműtéteknél használták a robotot.

Polgár Csaba hozzáfűzte: a Semmelweis Egyetemen is munkába állt egy hasonló robot, és a tervek szerint az év végére a három vidéki orvosegyetemen is lehetőség lesz robotasszisztált műtéteket végezni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!