Katana

2022.06.05. 13:00

Csempészett antik japán szamurájkardra bukkantak Svájcban

Csaknem 700 éves japán szamurájkardra bukkantak a svájci vámhatóságok Zürich közelében egy autóban.

Az 1353-ban gyártott antik katana értéke 650 ezer euró (258 millió forint) körül van. Stuttgartból csempészték át Svájcba, és a vámhatóságok egy rutinellenőrzés során bukkantak rá egy svájci rendszámú járműben a kard adásvételi szerződése és a számla mellett. Az autó sofőrje, aki a lányával együtt utazott, nem regisztrálta az értékes szamurájkardot a thayngeni határátkelőnél, ahol Németországból Svájcba lépett.

A handout picture released on May 31, 2022 by the Swiss Federal Customs Administration shows a Japanese Katana sword, dated to 1353, discovered during a routine vehicle search in Zurich area, after it was smuggled into the country. - Swiss customs authorities discovered a nearly 700-year-old antique Japanese samurai sword during a routine vehicle search, after it was smuggled into the country. The Federal Office for Customs and Border Security said in a statement the Katana sword, dated to 1353 and valued at 650,000 euros ($700,000), had been discovered in a car with Swiss plates during a routine search near Zurich. (Photo by Swiss Federal Customs / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Swiss Federal Customs" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A lefoglalt muzeális katana
Forrás: Swiss Federal Customs / AFP

A svájci hatóságok vizsgálatot indítottak, és megállapították, hogy a férfi a szamurájkard tulajdonosának megbízásából csempészte be az antik tárgyat az országba, amivel megsértették a svájci törvényeket. A tulajdonost több mint 6000 svájci frank (2,3 millió forint) pénzbírságra kötelezték, a csempész férfitől pedig csaknem 54 000 svájci frankot (20 millió forint) szedtek be áfa formájában, és még további 800 ezer svájci frank (308 millió forint) büntetés megfizetésére is kötelezik.

Borítókép: Illusztrációfotó / Fejér Megyei Hírlap / Fehér Gábor

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!