Rejtőzködő 8 lábúak

2022.05.15. 14:55

Még a víz alatt is találkozhatunk a rettegett pókokkal (videó)

Egy béka vagy más kétéltű állat esetében a vízbe menekülés a ragadozók elől jellemző magatartásnak számít, ám egy pókok számára kissé szokatlan taktikának tűnik. Egy újonnan felfedezett faj, a Trechalea extensa mégis pontosan ezt a trükköt alkalmazza. Ráadásul úgy tűnik, nem is kell a felszínre jönnie jó ideig, hogy levegőhöz jusson – olvasható az Origo cikkében.

Egy közönséges pók esetében a víz alá merülés különösen nagy kockázattal jár (hőveszteség, levegőhiány, különféle ragadozók a víz alatt, ráadásul nincs lehetősége táplálkozni sem).

Az Ethology tudományos szaklapban publikált tanulmányban a kutatók azonban beszámoltak egy trópusi pókról, amelyet Costa Ricában egy patak mellett találtak. Az állat bő 32 percig képes a víz alatt maradni.

Sok faj számára a nedvesség és a hideg majdnem olyan kockázatos a túlélés szempontjából, mint a ragadozókkal való találkozás. A Trechalea pókokról korábban nem tudták, hogy elrejtőznek a víz alatt a fenyegetés elől. Azt pedig végképp nem gondoltuk volna, hogy ilyen sokáig képesek erre

– mondta Lindsey Swierk, a Binghamton Egyetem biológusa és az új tanulmány vezető szerzője a ScienceAlert online tudományos portálnak.

A kutatók 2019 júliusában a Costa Rica állambeli Puntarenas tartományban található Las Cruces biológiai állomáson egy patak közelében jártak, amikor megláttak egy Trechalea extensát egy sziklatömbön, egy kis patak mellett, amely a Java folyó része. Amikor azonban megpróbálták begyűjteni, a pók a víz felszínére menekült. Ebben még nem volt semmi újdonság a szakemberek számára.

Miután azonban folytatták az üldözést, a pók valami meglepőt tett. Egy szikláról a vízbe ugrott és körülbelül 25 centire a víz alá merült, majd ott maradt több mint fél órán keresztül.

A csapatnak sikerült lefilmeznie és lefényképeznie is a furcsa víz alatti látványt.

Noha a tudósok megállapításai eddig csak egyetlen eseten alapulnak, úgy tűnik, hogy ennek a képességnek a titka az egész testét körülvevő, levegővel teli hártya lehet. A pókot borító szőrszálak annyira taszítják a vizet, hogy látszólag egyfajta pajzsot állítanak elő a levegőből, hogy megvédjék a víztől.

A víz alatt a pókot körülvevő levegőréteget a pók teljes testfelületét beborító hidrofób szőrszálak tartják a helyükön. Annyira teljes, hogy a pók szinte úgy néz ki, mintha ezüstbe mártották volna

– mutatott rá Swierk.

A levegőréteg arra szolgálhat, hogy távol tartsa a légzőnyílásokat a víztől, mivel ezek a pókok így lélegeznek. Továbbá a hőveszteség minimalizálásában is segíthet a hideg patakvízben.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Címkék#pók

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!