Nagy a baj

2022.05.13. 07:41

Elképesztő mértékben csökkenhet Olaszország népessége

A pápa szerint rövidlátó politika nem szembenézni a népességcsökkenéssel, amely ellen szerinte lehet tenni.

Mintegy 5 millióval csökkenhet Olaszország lakossága 2050-re az ország statisztikai hivatala szerint. Az új típusú koronavírus okozta világjárvány felgyorsította az olasz születésszámok csökkenését, 2020-ban 414 892 gyerek született, 2021-ben már csak 399 431 – jelentette az Istat márciusban

Ezzel már a 13. egymást követő évben esik a születésszám, a tavalyi volt a legalacsonyabb Itália 1861-es egyesítése óta. A népesség 253 ezerrel csökkent, az ország már csak 59 millió lelket számlál. Ha a termékenységi arányszám (a szülőképes korú nőre számított hipotetikus gyerekszám) a jelenlegi, vagyis 1,2 marad, akkor 40-50 év múlva évente az egész országban 250 ezer gyerek fog születni.

Néhány évvel ezelőtt Lombardia és Piemont együttes születésszáma volt ennyi

– mondta Gian Carlo Blangiardo, az Istat elnöke csütörtökön Rómában egy demográfiai konferencián.

2050-re 5 millióval kevesebb lesz a lakosság, kétmillióval kevesebb a fiatal. A 90-en túliak ma 800 ezren vannak, addigra több mint kétszer ennyien, 1,7 millióan lesznek. A konferenciát szervező Népesedésért Alapítvány (Fondazione per la Natalitá)  szerint fontos lenne évente 500 ezer születést elérni, ennyien utoljára 2014-ben jöttek világra az országban. A szervezet a családi jóléti ellátások jelentős növelésére szólított fel. A konferencián Gigi De Palo, az olasz családi egyesületeket tömörítő Fórum elnöke arra figyelmeztetett, hogy ha Olaszország nem fordítja meg az elöregedés és a népességfogyás irányzatát, a már jelenleg is gyenge gazdasági növekedés csökkenni fog, és lehetetlen lesz a megfelelő jólét és az állami nyugdíjak finanszírozása.

Ferenc pápa a konferenciának küldött levelében azt írta:

Konkrét lépésekre van szükség a csökkenő születésszám valódi társadalmi szükséghelyzetének kezelésére és a hideg demográfiai tél tendenciájának megfordítására.

A pápa szerint rövidlátó politika nem szembenézni a népességcsökkenéssel, amely ellen szerinte lehet tenni.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!