Éjszakai ragadozó

2022.05.23. 17:44

Binturongok születtek a Szegedi Vadasparkban

A cibetmacska faj kölykeit már a látogatók is megfigyelhetik az Ázsia-ház melletti kifutójukban.

Binturongok (Arctictis binturong) születtek a Szegedi Vadasparkban, a cibetmacska faj kölykeit már a látogatók is megfigyelhetik az Ázsia-ház melletti kifutójukban – tájékoztatta Veprik Róbert igazgató az MTI-t.

A két hím télen látta meg a napvilágot az Ázsia-házban, egy a látogatók elől elzárt területen, ahol nyugodt körülmények között nevelhette őket az anyjuk. Azóta szépen felcseperedtek, és már elég nagyok ahhoz, hogy felfedezzék külső kifutójukat. Így alkalom nyílhat arra, hogy a látogatók is megfigyelhessék őket. A binturong az egyik legnagyobb termetű, és talán a leglátványosabb cibetmacskaféle, amelyet európai fajmentő tenyészprogram keretében tart a vadaspark.

A nevüket megpróbálták helyettesíteni a nyestmedve, medvenyest, sőt a medvemacska elnevezésekkel, de egyik sem ragadt meg a köztudatban. A binturong első ránézésre medveszerű, de mászik, mint a macska, a testalkata viszont a nyestekére emlékeztet. Az egyik legnagyobb cibetmacskaféle testhossza csaknem egy méter, tömege eléri a 14 kilogrammot. Jellegzetessége a rendkívül izmos, hosszú farok, amellyel – az óvilági emlősök között ritka módon – kapaszkodni is tud.

A közepes méretű, főleg fákon élő és éjszakai életmódot folytató ragadozó különleges tulajdonsága egyedi illata, mely sokakat a pattogatott kukoricáéra emlékeztet. Bár alapvetően kisebb állatokat zsákmányol, szívesen és sokat fogyaszt növényi eredetű táplálékokat is, köztük leginkább gyümölcsöket.

A binturongok az Indokínai-félsziget sűrű erdeiben élnek, a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) adatai szerint egyre csökkenő számban. Elsősorban az élőhely elvesztése, a fakitermelés és az ültetvények térhódítása, valamint a vadászat, vadbefogás veszélyezteti.

Az európai állatkertekben a nemzetközi nyilvántartás adatai alapján mintegy kétszáz egyede él a binturongnak. Shien és Tao, a szegedi pár az elmúlt évek során gondos szülőknek bizonyultak, 2013 óta majd minden évben világra hoztak és felneveltek egy-két kölyköt, amelyek utóbb más – francia, szerb, holland, olasz és lengyel – állatkertekbe kerültek. A csapat legifjabb lakói szintén költözni fognak, ha felnőnek, de idén még biztosan Szegeden lesznek láthatók.

Borítókép: Binturongok születtek a Szegedi Vadasparkban. Forrás: Facebook/Szegedi Vadaspark

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!