Megható gesztus

2022.04.29. 18:00

Kárpótolta a hadsereg a 90 éves nőt, akinek katonák ették meg a tortáját 77 éve

Meri Mion 13. születésnapjára készült tortáját a második világháború alatt amerikai katonák fogyasztották el.

Az amerikai hadsereg tortával köszöntött föl egy olasz nőt 90. születésnapján, ezzel kárpótolva, hogy a 2. világháborúban amerikai katonák megették a születésnapi tortáját, amelyet az édesanyja készített.

Az amerikai hadsereg szülővárosában, a Velencétől 70 kilométerre fekvő Vicenzában köszöntötte fel csütörtökön Meri Miont, akinek tizenharmadik születésnapjára készült tortáját 77 évvel ezelőtt, a második világháború alatt amerikai katonák fogyasztották el. A 88. gyalogos hadosztály 1945. április 28-án tört be a Vicenza közelében található San Pietro nevű faluba, ahol Mion a farmjuk padlásán bujkált édesanyjával a német katonák elől, akik tüzet nyitottak a házra.

Az Egyesült Államok hadseregének olaszországi helyőrsége csütörtökön kiadott nyilatkozata szerint Mion édesanyja 1945-ben tortával készült meglepni kislányát, amit kirakott az ablakpárkányra hűlni. Ám másnap, mikor Mion 13. születésnapjára virradóra anya és lánya lemerészkedtek a padlásról, a tortának már csak hűlt helyét találták. Mint kiderült, éhes amerikai katonák, miután a helyi olaszok borral és kenyérrel hálálták meg a segítségüket, amolyan desszertként fogyasztották el Meri Mion tortáját.

A helyőrség által megosztott videofelvétel tanúsága szerint Miont láthatóan meglepetésként érte, hogy 77 évvel később megkapta tortáját, és meghatódva hallgatta, ahogy a katonák angolul és olaszul énekelve köszöntik 90. születésnapján.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!