Természetvédelem

2022.04.20. 12:25

Huszonötezer facsemetét ültetett a Pilisi Parkerdő Budapesten

Ezt mennyiséget további több tízmillió természetes úton kikelt facsemete egészíti ki.

A Pilisi Parkerdő a legutóbbi ültetési szezonban 25 ezer facsemetét ültetett és 42 százalékról 75 százalékra emelte Budapesten a folyamatos erdőborítással kezelt területek arányát – közölte a társaság szóvivője szerdán az MTI-vel.

Mészáros Péter tájékoztatása szerint ezt mennyiséget további több tízmillió természetes úton kikelt facsemete egészíti ki, ugyanis a vállalat örökerdőket alakít ki, ahol az erdők megújulásában a természetes szaporulat és a változatosság jut döntő szerephez.

A 2021-22-es szezonban a budai oldalon a legjelentősebb faültetések a XII., a pesti oldalon pedig a XVIII. kerületben történtek, a Pilisi Parkerdő Városierdő-fejlesztési Programja a fővárosban és az agglomerációban jelenleg 24 helyszínre összpontosít.

A Pilisi Parkerdő Budapesti Erdészeténél a hagyományos gyakorlattól eltérő, a városi körülményekhez illeszkedő erdőkezelésnek köszönhetően ma a főváros budai oldalán az országos átlagnál lényegesen magasabb az idős, helyenként 200-250 évesnél is idősebb fákkal tarkított, különösen értékes élőhelynek számító faállományok aránya.

A Pilisi Parkerdő az ország egyetlen parkerdőgazdasága, 65 ezer hektárt kezel Pest és Komárom-Esztergom megyében a Gerecse, a Pilis, a Visegrádi és a Budai-hegység, a Gödöllői-dombság, valamint a Csepeli-síkság területén. Területét évente 30 millió látogató keresi fel.

Borítóképünk illusztráció. Forrás: Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!