Ukrán válság

2022.04.26. 15:00

Ellenőrizetlenül terjednek a szibériai erdőtüzek a háború miatt (videó)

A szibériai erdőtüzek ellenőrizetlenül égnek, mert az orosz katonai egységek, amelyeknek a tűzoltás lenne a feladatuk, most az ukrajnai háborúban szolgálnak.

Az erdőtüzeket azért hagyták ellenőrizetlenül terjedni Szibériában, mert a korábban ezekkel foglalkozó orosz katonai egységeket áthelyezték Ukrajnába harcolni – írja az Independent.

A hatalmas tűzvészek egyre gyakoribbá válnak a régióban a tavasztól őszig terjedő időszakban. Mivel azonban hatalmas mennyiségű szén-dioxidot bocsátanak ki az északi-sarkvidéki légkörbe, az éghajlatváltozás egyik fő okát is képezik. A tudósok többször felhívták a figyelmet, hogy a lehető leghamarabb el kell oltani őket.

Idén azonban állítólag több tüzet sem oltottak el, mert a megfékezésükért felelős katonai egységek jelentős része az Ukrajnában dúló háborúban szolgál.

A nyugat-szibériai Tyumen régióban terjedő tűzről az Independent egy megdöbbentő felvételt közölt, amelyen a tűzvésztől narancssárgára vált égbolt és egy menekülő jávorszarvascsalád látható.

Borítókép: illusztráció (Nina Sleptsova / Sputnik / AFP)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!