"Kis magyar történelem"

2022.04.27. 17:00

Áder: fontos a teljesítmények meg- és elismerése

A teljesítmények elismerésének fontosságáról szólt Áder János köztársasági elnök szerdán a badacsonytomaji Folly Arborétumban tett látogatásán a médiának nyilatkozva.

Az államfő emlékeztetett: tíz évvel ezelőtt, amikor első államfői ciklusát megkezdte, parlamenti beszédében is hangsúlyos elem volt a teljesítmények meg- és elismerésének fontossága.
   

Hozzátette: nemcsak a világraszóló, hanem a hétköznapi teljesítményt is el kell ismerni, ezért is vezetett megválasztása utáni első vidéki látogatása a Tolna megyei Belecskára, ahol a hátrányos helyzetű faluban egy elhivatott polgármester segítségével tudtak munkát adni a helyieknek.
   

Áder János kiemelte: elnöki ciklusa végéhez közeledve szintén egy vidéki teljesítményre, a badacsonytomaji Folly Arborétumra kívánja felhívni a figyelmet.

ÁDER János; HERCZEGH Anita
Áder János köztársasági elnök és felesége, Herczegh Anita (középen) látogatást tesz a badacsonytomaji Folly Arborétumban 2022. április 27-én. Balról Folly Réka, az arborétum örököse
Forrás: Bruzák Noémi


   

A köztársasági elnök a Folly Arborétum történetét önmagában is egy "kis magyar történelemnek" nevezte, majd röviden beszélt az 1905-ben magánkezdeményezésre épült parkról. Megjegyezte: 

bár háborús károk nem érték, a parkot a háború után államosították, és "kalandos körülmények közt" került vissza a családhoz, akik azóta is fejlesztik, bővítik a gyűjteményt, amelyet borászattal, valamint vendéglátóhellyel egészítettek ki.
   

Több mint száz év teljesítményét mutatja, hogy a tavalyi adatok szerint százezernél is több látogatója volt a badacsonytomaji Folly Arborétumnak - emelte ki Áder János.
   

A Folly Arborétumot Folly Gyula pécsi orvos hozta létre, aki 1905-ben telepítette Badacsonytomajra az első örökzöldeket.

Borítókép: Áder János köztársasági elnök (b2) és felesége, Herczegh Anita (b3) látogatást tesz a badacsonytomaji Folly Arborétumban 2022. április 27-én. Balról Folly Réka, az arborétum örököse

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!