Nagy a baj

2022.03.16. 16:47

Milliárdszámra pusztítják a vadon élő macskák és rókák Ausztrália állatait

A veszélyeztetett fajok - köztük például a sziklapatkány - a megfelelő védelem nélkül kihalásra vannak ítélve.

A vadon élő macskák és rókák évente 2,6 milliárd állatot pusztítanak el Ausztráliában - derült ki egy új kutatásból, amelyet a Charles Darwin Egyetem tudósai vezettek.

Eredményeik szerint az elpusztított állatok között 1,43 milliárd emlős, 697 millió hüllő és 510 millió madár van. A szerdán publikált tanulmány szerzői figyelmeztettek arra, hogy jobb ellenőrzésre van szükség, jobban kell vigyázni Ausztrália őshonos fajaira.

Alyson Stobo-Wilson, a tanulmány vezető szerzője elmondta: kutatásuk világosabb képet adott arról, hogy a vadon élő macskák és rókák országszerte milyen hatással vannak a környezetre. "Az emberek azt hiszik, pár macskának és rókának nincs komoly hatása, de ezek összeadódnak" - mutatott rá.

Az Ausztráliában vadon élő 2,8 millió macska évente 815 millió emlőst, 466 millió hüllőt és 265 millió madarat öl meg, összesen több mint 1,5 milliárd állatot. Ám ha a háziállatként tartott macskák pusztítását is hozzáadjuk, akkor a macskák által évente megölt emlősök száma meghaladja az egymilliárd példányt.

A kontinensen 1,7 millió róka él, az ország területének 80 százalékán előfordulnak. Kevesebb állattal végeznek, mint a macskák, de nagyobb prédákra, köztük oposszumra és a kisméretű kengurufajra, a vallabira is vadásznak. A rókák által évente elpusztított 367 millió emlős 29 százaléka tartozik őshonos fajhoz.

Sarah Legge, az Ausztrál Nemzeti Egyetem kutatója, a jelentés egyik társszerzője hangsúlyozta: a veszélyeztetett fajok - köztük például a sziklapatkány - a megfelelő védelem nélkül kihalásra vannak ítélve.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!