A megelőzés jobb, mint a gyógyítás

2022.03.14. 11:25

Kapcsolatot találtak a bőrrák és az autoimmun betegségek között

A kutatás eredményei azért is fontosak, mert a rákhoz kapcsolódó géneket hordozó személyek célzottabb vizsgálatát szorgalmazza.

A bőrrák és egy sor más autoimmun betegség között találtak genetikai kapcsolatot ausztrál kutatók. A Journal of Investigative Dermatology folyóiratban publikált tanulmányt az ausztrál QIMR Berghofer Orvosi Kutatóintézet tudósai készítették.

Kutatásuk eredményei szerint a melanomában, a bőrrák egy súlyos formájában szenvedő emberek számos génben osztoznak az autoimmunbetegségben szenvedőkkel.

A genetikai kapcsolatot 36 ezer melanomában szenvedő és nem bőrrákos ember vizsgálatával mutatták ki. A kutatás 7 új, a betegséggel összefüggésbe hozható gént fedezett fel. Az új gének közül többet olyan autoimmun betegségben szenvedő páciensben is megtaláltak, akik például reumás láztól vagy a cöliákiától szenvedtek. Matthew Law, a tanulmány vezető szerzője, a QIMR vezető kutatója elmondta, hogy nagy mennyiségű adat összesítésére volt szükség a genetikai kereszteződések megtalálásához. Magyarázta szerint azt vizsgálták, hogy egy bizonyos genetikai variáns mennyire gyakori a melanomás pácienseknél és a melanomában nem szenvedőknél.

Matthew Law rámutatott, hogy a felfedezés azért jelentős, mivel feltárhatja azt a fiziológiát, amely hajlamossá teszi az embereket a bőrrák és az autoimmun betegségek kialakulására, és elvezethet a jövőbeni kezelésekhez.

A kutatás eredményei azért is fontosak, mert a rákhoz kapcsolódó géneket hordozó személyek célzottabb vizsgálatát szorgalmazza.

Ausztráliában a melanoma szűrése nagyrészt eseti jellegű. Vagyis az ember maga megy el a szűrésre vagy véletlenül szűrik meg

– magyarázta, hozzátéve, hogy ha tudnák, hogy melyik csoportoknál áll fenn a kockázat, testre szabottabb szűrőprogramot lehetne megvalósítani a válogatás nélküli szűrés helyett.

Matthew Law hangsúlyozta a melanomával kapcsolatos genetikai kutatások folytatásának jelentőségét, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a megelőzés jobb, mint a gyógyítás.

A melanoma a bőrrákos halálesetek több mint 80 százalékát okozza, és Ausztráliában a férfiak körében a 2. leggyakoribb rákos megbetegedés. A kormányzati Cancer Australia becslése szerint 2021-ben 1315 ember halt meg melanomában.

Borítóképünk illusztráció (Shutterstock)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!