Csapatmozgások

2022.02.18. 17:30

Így néz ki műholdról az ukrán válság

A széles körben elérhető kereskedelmi műholdképek madártávlatból mutatják be a nemzetközi válság kibontakozását az Ukrajnát körülvevő orosz csapatok helyzetéről, a képeknek azonban, bár drámaiak, vannak korlátaik – mutattak rá pénteken nyugati szakértők.

Az elmúlt napokban a Maxarhoz hasonló kereskedelmi műholdas cégek által készített, nagy felbontású fotókon orosz csapatösszevonási területek, repülőterek, tüzérségi állások és egyéb tevékenységek voltak láthatók az ukrán határ orosz oldalán és Fehéroroszország déli részén, valamint a Krím félszigeten, amelyet Oroszország 2014-ben csatolt el Ukrajnától.

A képek megerősítették azt, amit amerikai és más nyugati tisztviselők mondtak: az orosz erők csapásmérési távolságon belül helyezkednek el Ukrajnától.

Az orosz légierő Szuhoj Szu-34-es vadászbombázói sorakoznak a Primorszko-Ahtarszk légibázison

Forrás: MTI/EPA/Maxar Technologies

Nem tudtak azonban meggyőző információval szolgálni az orosz erők kiegészítéséről vagy távozásáról, és nem árulták el, hogy mikor és miképpen következik be Ukrajna lerohanása. Egy ilyen változékony válságban még a napokban készült műholdfelvételek is lemaradhatnak jelentős változásokról a terepen.

Önjáró tüzérség érkezik egy gyakorlótérre Kurszk térségében

Forrás: AFP / Maxar Technologies

Nyugati tisztviselők saját információforrásaikra hivatkozva vitatták Moszkva állítását, miszerint visszavont egyes erőket, és azt állították, hogy az oroszok az elmúlt napokban újabb 7000 katonát csoportosítottak át a határhoz.

A kereskedelmi műholdfelvételek önmagukban nem képesek ilyen szintű részletességre valós időben, illetve nem engednek meg szélesebb körű következtetéseket az orosz haderőnövelésről, például a csapatok teljes létszámáról.

– Amit egy olyan szervezet, mint a Maxar szolgáltat, nagyon jó információ, de nem olyan pontos és nem olyan valós idejű, mint amilyeneket az amerikai vezetésnek a kormány saját titkos adatgyűjtő rendszerei nyújtanak – mondta James Stavridis, a haditengerészet nyugalmazott admirálisa, aki 2009 és 2013 között a NATO európai főparancsnoka volt.

Harckocsik egy lőtéren az oroszországi Voronyezs közelében lévő Pogonovóban 2022. január 26-án

Forrás: MTI/AP/Maxar Technologies

– Ezért én erősen hajlanék arra, hogy azt fogadjam el, amit az amerikai kormányzat állít – mondta. Hozzátette: mielőtt a kereskedelmi műholdképek széles körben elérhetővé váltak és megjelentek az online felületeken, Oroszország, az Egyesült Államok és más hatalmak nagyrészt el tudták rejteni a legérzékenyebb katonai mozgásaikat és bevetéseiket a szinte valós idejű nyilvános ellenőrzés elől. Bár a nyilvánosság ma már jobb képet kaphat,

ezek a képek közel sem olyan pontosak, átfogóak és azonnaliak, mint amilyeneket az amerikai hadsereg tud gyűjteni.

Az amerikai hadsereg és a hírszerző ügynökségek a műholdas felvételek és a valós idejű videók, valamint a légierő RC-135 Rivet Joint típusú repülőgépei által gyűjtött elektronikus információk kombinálásával jobb képet tudnak alkotni a történésekről, nem beszélve az emberi forrásokból származó információkról. Az Egyesült Államok kormánya kereskedelmi műholdas cégekkel is szerződést köt képfelvételek készítésére, kiegészítésként, a más, kiemelt fontosságú információkhoz szükséges képgyűjtő rendszerek tehermentesítése érdekében.

Katonai helikopterek egy bázison a Krímben 2022. február 14-én

Forrás: MTI/EPA/Maxar Technologies

A kereskedelmi műholdképek, mint időbeli pillanatképek, 

nem nyújtanak vitathatatlan bizonyítékot arra vonatkozóan, hogy az orosz hadsereg pontosan mit és miért csinál.

– Láthatunk valamit egy bázison, ami úgy néz ki, mint egy bázis, ahol sok a tevékenység, és levonhatunk néhány általános következtetést. De hogy mit csinálnak ott, és milyen egységekről van szó, ahhoz sokkal több információra van szükség – mondta Hans Kristensen. A szakértő az Amerikai Tudósok Szövetségének Nukleáris Információs Projektjének igazgatójaként széles körben elemezte a kereskedelmi műholdképeket annak érdekében, hogy tanulmányozza a nukleáris fegyverek fejlesztését Kínában és másutt.

Tábori kórház egy gyakorlótéren Belorussziában 2022. febuár 14-én

Forrás: AFP / Maxar Technologies

Borítókép: Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!