Szürrealista festészet

2022.01.25. 08:07

Tökéletes állapotban került elő egy megrongáltnak és elveszettnek hitt festmény

Tökéletes állapotban került elő Yves Tanguy (1900-1955) francia szürrealista festő Fraude au Jardin (Csalás a kertben) című mesterműve, amelyet 1930-ban egy fasiszta támadásban rongáltak meg, és amelyről azt hitték, hogy végleg elveszett.

Két szélsőjobboldali csoport, a Ligue des Patriotes és az Antiszemita Liga tagjai 1930. december 3-án támadtak a Montmartre negyedben lévő, frissen felújított Studio 28-ra, ahol avantgárd festményeket, valamint Salvador Dalí és Luis Bunuel L'Âge d'Or (Aranykor) című antiklerikális filmjét mutatták be. A vandálok késsel estek a festményeknek, köztük Tanguy futurisztikus tájképének is. 

Az alkotást később tátongó „sebekkel” és hasadásokkal fotózták le – idézte fel a kép történetét a The Observer című brit lap.

Dalí, Man Ray és Joan Miró alkotásai is megsérültek. Salvador Dalí Láthatatlan alvó nő, ló, oroszlán című képe túlélte a támadást, jelenleg a párizsi Pompidou Központban látható. Az 1930-ban készült Fraude au Jardinről azt hitték, megsemmisült vagy elveszett.

Mint Jennifer Mass amerikai szakértő a The Observernek elmondta, jelenlegi tulajdonosa 1985-ben, egy aukción szerezte meg a 92-szer 73 centiméteres képet. 

– Azt gondolta, ez lehet az eredeti, megrongált festmény. Az emberek nem hittek neki, mert tökéletes állapotban volt – jegyezte meg a szakértő, hozzátéve, ők is úgy gondolták először, hogy ez nem lehet ugyanaz a kép.

– A laboratóriumban röntgen- és ultraibolya-sugarak segítségével vizsgáltuk és pigmentelemzést is végeztünk, és végül arra jutottunk, hogy valóban ez a helyreállított, eredeti kép –  fejtette ki Mass. A tesztek igazolták az egykori sérüléseket is.

Borítókép: Yves Tanguy portréját vizsgálják a barcelonai szépművészeti múzeumban AFP / Fred Tanneau

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!