Állatok veszélyben

2022.01.12. 15:30

Nagy erőkkel próbálják megmenteni az eltévedt delfineket Pakisztánban

Létesült egy 24 órán át hívható forróvonal is, amelyen a helyi lakosok bejelenthetik, ha eltévedt delfinre bukkannak.

Nagyszabású keresőakciót indítottak a pakisztáni hatóságok, hogy megmentsenek 27 indusi folyami delfint, amelyek élelem keresése közben messzire elkóboroltak a szokásos élőhelyüktől. A kihalás fenyegette, csaknem teljesen vak fajhoz tartozó emlősök 70 kilométerre távolodtak el az Indus-folyótól, és az ország déli részén, Szindh tartományban húzódó Dadu-csatornában rekedtek.

Adnan Hamid, a tartományi vadvédelmi hatóság szóvivője beszámolt arról, hogy egy 250 mentőből és 20 búvárból álló csapat keresi a csatornában a delfineket, amelyek közül eddig hármat sikerült kimenteni. Létesült egy 24 órán át hívható forróvonal is, amelyen a helyi lakosok bejelenthetik, ha eltévedt delfinre bukkannak.

A kizárólag az Indusban honos édesvízi delfinek csaknem teljesen vakok, de az éleslátásnak amúgy sem vennék sok hasznát a zavaros vizű folyamban.

A vadvédelmi hatóság 1800 egyedre becsüli a vadon élő indusi folyami delfinek számát, amely a faj megmentése érdekében tett erőfeszítések eredményeként állítólag újra növekvőben van.

A populáció négyötöde a Sukkur és Gubbu duzzasztógátak közti 170 kilométeres folyószakaszon él.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!