Cselekedni kell

2022.01.20. 07:51

Egyetlen év alatt 1,27 millió ember halálát okozták az antibiotikumoknak ellenálló kórokozók

Világszerte 1,27 millió ember halt meg 2019-ben antibiotikumnak ellenálló kórokozó okozta fertőzés miatt.

Csaknem ötmillió halálesetnél volt legalább részben felelős a halálért ilyen fertőzés – állapította meg egy nemzetközi szakértői csoport a The Lancet orvosi hetilapban.

 

A rezisztens kórokozók ezzel a világ leggyakoribb halálokai közé tartoznak. Összehasonlításul: HIV-fertőzésben vagy AIDS-ben 2020-ban a becslések szerint 680 ezren, maláriában 627 ezren haltak meg.

 

A tudósok szakirodalomból, kórházi adatbankokból, megfigyelési rendszerekből és más forrásokból vett információkat elemeztek. 

Ez az eddigi legátfogóbb elemzés a témában. Összesen 204 országot és régiót, 23 kórokozó baktériumot, valamint baktériumok és antibiotikumok 88 kombinációját vizsgálták meg.

 

Antibiotikum-rezisztenciáról általában akkor beszélnek, amikor a páciens nem reagál az antibiotikumra, ami azt jeleni, hogy a betegségét okozó baktériumot nem semmisíti meg az antibiotikum.

 

Az antibiotikum-rezisztencia problémája különösen gyakran jelentkezik az alsó légutak fertőzéseinél, például tüdőgyulladásnál. Mintegy 400 ezer haláleset írható a számlájukra.

 

Különösen sokan haltak meg vérmérgezés és vakbélgyulladás következtében, mert a fertőzés a rezisztens kórokozó miatt antibiotikummal nem volt legyőzhető.

 

A leggyakrabban rezisztenciaproblémát okozó baktériumok közé tartozik az Escherichia coli, a Staphylococcus aureus, a Klebsiella pneumoniae és a Streptococcus pneumoniae.

 

A legsúlyosabban a vizsgálat szerint az Afrika nyugati részén, a Szaharától délre lévő országok érintettek. Itt százezer emberre csaknem 24 haláleset jut, amelyek közvetlenül visszavezethetők egy rezisztens kórokozó kiváltotta fertőzésre. A gazdagabb országokban százezer főre 13 haláleset jut. 

A leginkább veszélyeztetettek az öt év alatti gyerekek.

 

„Ezek az új adatok elénk tárják az antimikrobiális rezisztencia problémájának valódi mértékét és egyértelműen jelzik, hogy most kell cselekednünk” – fogalmazott Chris Murray, a Washingtoni Egyetem munkatársa, a tanulmány társszerzője.

 

A szakértő szerint a cél a fertőzések elkerülése a jobb higiénia és az oltások biztosítása segítségével. Emellett 

vissza kell fogni az antibiotikumok nem megfelelő, túlzott használatát 

– például az antibiotikumokra nem reagáló vírusfertőzéseknél. Új antibiotikumokat kell kifejleszteni és piacra vinni – fejtette ki Murray.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!