Többnyire állatról terjed az emberre

2022.01.07. 16:11

Egy évtizede nem volt annyi veszettség okozta halálozás az Egyesült Államokban, mint tavaly

Az amerikai járványügyi hivatal (CDC) adatai szerint 2021-ben öten hunytak el a halálos betegségben.

A CDC csütörtökön közzétett jelentésében a szakemberek arról is beszámoltak, hogy 

a betegek közül néhányan nem is voltak tudatában annak, hogy megfertőződtek vagy visszautasították az életmentő oltásokat.

Az öt eset közül három embert denevérek fertőztek meg. A hivatal hangsúlyozta, hogy 

ezeket a tragikus haláleseteket meg lehetett volna előzni.

Az egyik beteg, egy 80 éves illinois-i férfi visszautasította az életmentő oltást, mert világ életében félt a vakcináktól. Egy idahói férfi és egy texasi fiú pedig azért nem kapott oltást, mert azt hitték, hogy a denevérek nem sértették fel a bőrüket.

Mint Ryan Wallace, a CDC veszettségi szakértője, a jelentés tásszerzője kiemelte, mindhárom esetben a páciensek vagy nem vették komolyan a denevérekkel való érintkezés jelentette kockázatot, vagy nem ismerték fel, hogy milyen súlyos betegségről van szó.

A halálesetek közül kettő 2021 elején következett be. Egy minnesotai férfit szintén denevér harapott meg. Megkapta a veszettség elleni oltásokat, de egy nem diagnosztizált immunrendszeri probléma miatt a kezelés nem volt hatásos. A másik áldozatot egy veszett kutya harapta meg a Fülöp-szigeteken, és hazatérése után New Yorkban hunyt el.  

A veszettséget egy vírus okozza, amely a központi idegrendszert támadja meg, és általában halálos kimenetelű az állatokra és az emberekre nézve is. Az esetek többségében fertőzött állatról terjed az emberre, az Egyesült Államokban az utóbbi években főleg denevérek fertőztek meg embereket veszettséggel.

A fertőzöttek a tünetek megjelenését követően néhány héttel halnak meg, ha nem kapják meg az öt oltásból álló kezelést a fertőzéstől számított két héten belül.

Évente mintegy 60 ezer embert kezelnek Amerikában veszettség ellen. 2019-ben és 2020-ban nem jelentettek veszettség miatti halálozást az országban. Utoljára 2011-ben volt ilyen sok, öt halálos áldozata a fatális betegségnek.

 

Borítókép: illusztráció

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!