járványügyi kutatás

2021.11.07. 08:50

Minimális az esély a fertőzés továbbadására a futballpályán

Minimális az esélye annak, hogy a focisták a futballpályán átadják egymásnak a koronavírust. A fertőzés szempontjából releváns testi kontaktusok ugyanis ritkák a játék során, és rövid ideig tartanak – derül ki a British Journal of Sports Medicine című tudományos folyóiratban bemutatott tanulmányból, amely a Német Futballszövetség megbízásából készült.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A tudósok 21 meccs esetében elemezték részletesen a mérkőzésen készült videofelvételeket és végeztek kontaktkutatást, ezek alapján határozták meg a fertőzés releváns útvonalait.

A vizsgálatot a Saarlandi Egyetem sportorvostani intézetének szakértői végezték Florian Egger és Tim Meyer vezetésével és a Bázeli Egyetem szakértője, Oliver Faude közreműködésével. Összesen 1300 fertőzésgyanús esetet elemeztek. A 2020 augusztusa és 2021 márciusa közötti adatokból 104 esetet vizsgáltak, amelyeknél nagy valószínűséggel egy fertőző futballista részt vett egy meccsen vagy edzésen.

Ezen esetek közül csak kettő olyat találtak, amelynél nem tudják teljességgel kizárni a focipályán történt fertőzés lehetőségét. Ugyanakkor mindkét esetben történhetett a fertőzés magántalálkozó vagy tömegközlekedés során, illetve a munkahelyen – olvasható a Bázeli Egyetem keddi közleményében.

A szakértők arra a következtetésre jutottak, hogy a minimális testi kontaktussal járó kültéri sporttevékenységeknél nagyon kicsi a megfertőződés kockázata,

ezáltal biztos opciót jelentenek a járvány ideje alatti mozgásra. Ezért azt javasolják, hogy az egészségügyi hatóságok a higiéniai intézkedéseket és szabályokat a sportpályán kívülre korlátozzák és egy játékos megfertőződése esetén tekintsenek el az ellenfél játékosainak karanténkötelezettségétől, ha a pályán kívül nem volt egyéb szoros kontaktus.

A tudósok ugyanakkor hangsúlyozzák: adataik abból az időszakból származnak, amikor még nem a delta variáns volt az uralkodó vírus, ezért nem javasolják, hogy eredményeiket az intézkedésekre vonatkozó politikai döntéshozatal során szó szerint alkalmazzák.

Borítókép: Illusztrációfotó

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!