klímaváltozás

2021.11.03. 10:01

Bolívia hegyvidéki területei megégnek a magas UV-sugárzásban

Az elmúlt hetekben több alkalommal is elérte a 21-t az UV-skálán.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

Szokatlan hőhullám sújtja hetek óta La Pazt, Bolívia hegyvidéki fővárosát: az ultraibolya (UV) sugárzás extrém magas, amely szokatlanul kevés felhővel párosul. A jelenséget a klímaváltozás számlájára írják tudósok.

A sugárzás szintje az elmúlt hetekben több alkalommal is elérte a 21-t az UV-skálán. Az Egészségügyi Világszervezet az 11-es UV-indexet már extrém magasnak tartja, akkor már óva intik az embereket a napon való tartózkodástól bőrkárosító hatása miatt.

„A nap éget. Ez a nap nem normális” – mondta Segióundina Mamani, a 3600 méter magasan fekvő La Paz lakója.

A dél-amerikai Andok térségének magasan fekvő területein a világon a legmagasabb szintű lehet az ultraibolya sugárzás. Az UV-index néha akár 40 fölé is szökik, de az extrém magasnak tartott 11-17 jóval gyakrabban fordul elő.

Bolíviai tudósok szerint az esőzések megváltozott mintázata kiélezi az UV-sugárzás hatásait. „Megerősítettük azt, amiről sokan beszélnek: az esős évszak hoz bizonyos mennyiségű esőt, de rövidebb ideig” – mondta Luis Blacutt, a La Paz-i légkörfizikai laboratórium kutatója, aki klímaváltozási modelleket készített a folyamat tanulmányozására.

Bár az esőzések a héten hoztak némi megkönnyebbülést, a laboratórium szerint még legalább egy hétig tart az ilyen extrém magas UV-sugárzás.

„Ez azt jelenti, hogy a felhők formálódása késik, az ultraibolya sugárzás jóval érzékelhetőbb. Most, amikor nincsenek felhők, nagy mennyiségű ultraibolya sugárzás érkezik, ami mindenkire hatással van” – tette hozzá Blacutt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!