fenntartható környezet

2021.10.15. 15:58

Laboratóriumban állítottak elő a valódihoz hasonló aromájú és ízű kávét

A kávé iránti kereslet miatt egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet.

Young beautiful happy woman with long curly hair enjoying cappuccino in a street cafe

Forrás: Shutterstock

Fotó: polinaloves

Finn kutatók a kávébab termesztésének fenntarthatóbb alternatíváját fejlesztették ki: laboratóriumban állítottak elő kávét, amelynek aromája és íze is hasonlít az igazihoz.

A finn VTT Műszaki Kutatóközpont kutatói állati és növényi eredetű termékek létrehozásához használt tápoldatban nevelt sejtkultúrákból állították elő a „fenntartható” kávét.

Heikki Aisala, a VTT kutatója elmondta, hogy a sejtkultúrából nevelt kávéban sok lehetőség rejlik. „Természetesen nem százszázalékos, de az íze olyan, mintha különböző típusú kávék keveréke lenne” – magyarázta.

Heiko Rischer, a VTT kutatócsoportjának vezetője úgy vélte, a laboratóriumban előállított kávé fenntarthatóbb alternatívát kínál az igazi kávé termesztésével szemben. A kávé iránti kereslet miatt ugyanis egyre nagyobb területeket használnak fel a kávébab termesztésére, ami erdőirtáshoz vezet. Rischer szerint a laboratóriumban termesztett kávé javára szólnak környezetvédelmi előnyei, köztük a növényvédőszerek és műtrágyák használatának csökkenése.

Ahhoz, hogy Európában forgalomba lehessen hozni a laboratóriumban előállított kávét, előbb új típusú élelmiszerként kellene engedélyeztetni.

Borítókép: illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!