Friss tanulmány

2021.10.03. 08:35

Kutatók szerint másképpen viselték a lezárást a nők és a férfiak

A szakembereket is meglepte, mennyire nagyok voltak a nemek közötti viselkedésbeli eltérések.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A koronavírus miatti lezárások idején jelentősen eltért egymástól az, ahogyan a nők és a férfiak kezelték a helyzetet. Az erről szóló tanulmányt, amely a Scientific Reports tudományos lapban jelent meg, a bécsi kutatók több mint egymillió ember név nélküli telefonadatának elemzésével készítették.

Az eredmények szerint a nők hosszabb ideig telefonáltak, a férfiak pedig kevésbé hagyták, hogy a mozgásukat korlátozzák. Mindkét nemre igaz volt viszont, hogy nagyjából egy órával rövidült a napi aktivitásuk időszaka.

Egy osztrák mobilszolgáltató mobiladataiból a kutatók az embereknek nemcsak a telefonálási, hanem a helyváltoztatási szokásait is figyelemmel tudták kísérni.

A lezárások elrendelése után az emberek hirtelen többet telefonáltak, viszont összességében kevesebb emberrel beszéltek. Tobias Reisch, a bécsi Complexity Science Hub kutatóközpont munkatársa továbbá azt is elmondta, hogy azok a telefonbeszélgetések, amelyekben nő is részt vett, jelentősen tovább tartottak. A beszélgetés átlagos időtartama függött attól is, hogy milyen nemű volt a hívó fél.

Ha nő hívott nőt még a lezárások előtt, a beszélgetés átlagosan alig két percig tartott. Miután azonban tavaly márciusban életbe léptek a korlátozások, több mint négypercesre nőtt az időtartam, vagyis 140 százalékkal növekedett.

Amikor a lezárások idején férfi hívott fel nőt, nagyjából kétszer olyan hosszú beszélgetés következett, mint a pandémia előtt. Ha nő hívott fel férfit, akkor a társalgás időtartama 80 százalékkal nőtt a válság előttihez képest. Amikor pedig férfiak telefonáltak egymással, akkor legalább 66 százalékkal hosszabban beszélgettek.

A tanulmány szerzői szerint az adatok megerősítették a kisebb felméréseken, kutatásokon és interjúkon alapuló feltevéseket.

Az eredmények alapján a nők hajlamosabbak a stresszel való megküzdés aktívabb módjait választani, például többet beszélgetnek másokkal.

Ezenkívül a nemek közötti különbség a helyváltoztatási viselkedés területén is felerősödött. A nők ugyanis erősebben és hosszabb ideig korlátozták a mozgásukat, mint a férfiak.

Amikor a korlátozásokat feloldották, a férfiak gyorsabban visszatértek a korábbi szokásaikhoz.

Tobias Reisch szerint a napi munkába járás megszűnése lehet a legfontosabb tényező a különbségek felerősödésében.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!