nincs több cordon bleu

2021.10.03. 19:19

Betiltják Macron elnök kedvenc ételét egy francia városban

A gasztronómia fellegvárának tartott város vezetése ezúttal egy ikonikus ételbe kötött bele: betiltják ugyanis az iskolai menzákon a cordon bleu-t. Nem ez az első alkalom, hogy a városvezetés beleszól abba, hogy mit ehetnek a tanulók az iskolában, februárban a húst vették le az étlapról.

Pupils eat their meal at lunchtime at the canteen of the "Pierre Fanlac" secondary school in Belves on September 13, 2019. - This school is the first in France to receive a label ensuring that 100% of the food served at the canteen is organic. (Photo by NICOLAS TUCAT / AFP)

Forrás: AFP

Fotó: Nicolas Tucat

Ismét hallatott magáról Lyon zöldpárti városvezetése, újra lóg a botrány a levegőben, ugyanis a „környezetvédők” bejelentették, hogy hamarosan nem szolgálhatnak fel cordon bleu-t az iskolai menzákon. A városvezetés azzal indokolta a döntést, hogy szerintük a szóban forgó étel ultrafeldolgozott élelmiszer, ők pedig arra törekednek, hogy a tanulók tányérjára egészséges fogások kerüljenek – írja a V4NA hírügynökség.

A hírt Gautier Chapuis élelmiszerbiztonságért felelős városi tanácsos is megerősítette a Lyon Mag helyi lapnak, elmondása szerint a 2022-es tanévtől már nem kapnak a diákok cordon bleu-t az iskolai menzán.

Bruno Bonell kormánypárti politikus nem érti a városvezetés döntését, egy Twitter-bejegyzésben ennek hangot is adott, kiemelve, hogy a világ legrangosabbnak tartott gasztronómiai versenyével, a Bocuse d’Or megrendezésével szinte egyidőben jelentették be a tiltást a városban.

La même semaine á Lyon, on gagne un Bocuse d’Or et on perd un cordon bleu…allez comprendre ??? https://t.co/GhCujKU2mS

A történtekről beszámoló újságíró, a BFMTV munkatársa, Jérémy Pain hozzátette, hogy a cordon bleu egyébként az államfő, Emmanuel Macron egyik kedvenc étele, 2017 augusztusában egy iskolában tett látogatása során is azt választotta a többféle étel közül.

A zöld párt helyi elnöke, Bruno Bernard elmondása szerint Lyon vezetésének az a célja, hogy 2025-re 100 százalékban bio ételeket és 50 százalékban helyi termékeket szolgáljanak fel az iskolákban, ennek érdekében megnégyszerezik, 10 millió euróra növelik a mezőgazdaság beruházási költségvetését.

A gasztronómia fellegváraként is emlegetett Lyon vezetésének nem ez az első meghökkentő döntése, mellyel beavatkoznak az iskolai menzák kínálatába. Februárban azzal keltettek nagy felháborodást, hogy a tavaszi szünet végéig törölték az iskolai menzáról a húsételeket.

A városvezetés a járványügyi intézkedések könnyebb betartatásával indokolta a határozatot, mert szerintük így kevesebb időt töltenek a gyerekek a sorban állással. Az önkormányzat döntésére felfigyelt a belügyminiszter, Gérald Darmanin is, aki úgy nyilatkozott, hogy az intézkedés egyrészt sértés a francia gazdák és hentesek ellen, másrészt kirekesztő bizonyos társadalmi rétegekkel szemben, ugyanis sok, a munkásosztályból származó gyermek tányérjára csak az iskolai menzán kerül hús.

En plus de l’insulte inacceptable aux agriculteurs et aux bouchers français, on voit bien que la politique moraliste et élitiste des « Verts » exclut les classes populaires. De nombreux enfants n’ont souvent que la cantine pour manger de la viande... Idéologie scandaleuse. https://t.co/gFGf0JWZKn

A gazdákat is felháborította a városvezetés rendelkezése, ezért traktorokkal és állatokkal demonstráltak a városháza előtt.

A tiltakozás nem volt hiábavaló, ugyanis tavasszal bejelentette a városvezetés, hogy a tavaszi szünetet és a távoktatás leteltét követően, április 26-tól újra felveszik a diákok étlapjára a húsételeket, bár nem egészen úgy, mint korábban, mivel csak minden ötödik nap kaptak húst az iskolások – azzal a feltétellel, hogy aki a húst tartalmazó menüt választja, az nem fog előételt kapni, hogy gyorsabb legyen a gyerekek kiszolgálása. Ezt a döntést is a járványügyi helyzettel indokolták.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!