figyelmeztető jelek

2021.09.12. 07:10

Hamarosan csupán jégfoltok maradhatnak a Pireneusok gleccsereiből

A Spanyolország és Franciaország természetes határán húzódó Pireneusokban három gleccser tűnt el vagy vált mozdulatlan jégsávvá 2011 óta.

France, Hautes Pyrenees, Vignemale, 2021-07-11. Hikers crossing the Ossoue Glacier towards the summit of the Vignemale. Equipped with crampons and ice axes, the climb is easier in early summer as the ice has not yet started to melt. Photograph by Lilian Cazabet / Hans Lucas. France, Hautes Pyrenees, Vignemale, 2021-07-11. Des randonneurs traversent le Glacier d Ossoue en direction du sommet du Vignemale. Equipes de crampons et de piolets, l ascension se fait plus facilement au debut de l ete tant que la glace n a pas encore commence a fondre.

Forrás: Hans Lucas/AFP

Fotó: Lilian Cazabet

Két évtizeden belül jégfoltokká olvadhatnak a Pireneusok gleccserei a klímaváltozás miatt spanyol kutatók szerint.

A Spanyolország és Franciaország természetes határán húzódó Pireneusokban három gleccser tűnt el vagy vált mozdulatlan jégsávvá 2011 óta.

A fennmaradó kéttucatnyi gleccserből 17-nél átlagosan 6,3 méterrel csökkent a jég vastagsága. Tömegük átlagosan több mint egyötödével, 23 százalékkal csökkent egy évtized alatt a Geophysical Research Letters című tudományos lapban bemutatott tanulmány szerint.

A szakértők szerint a klímaváltozás okolható a gleccserek fogyatkozásáért, főként a 19. század óta a Pireneusok régiójában tapasztalható 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés.

„Ez most egy erős figyelmeztető jele annak, mi történhet más hegyekben, például az Alpokban” – mondta Jesus Revuelto, a tanulmány egyik szerzője. Bár azok gleccsereinek nagyobb a tömege és nagyobb egységekről van szó, ez most megmutatja, mi várhat rájuk – tette hozzá.

A jégtömeg elvesztése tragédia a pireneusi táj számára, és hatása lesz a biodiverzitásra is – véli Ixeia Vidaller geológus, a kutatás társszerzője.

A spanyol nemzeti kutatóintézethez (CSIC) tartozó Pireneusi Ökológiai Intézet (IPE) szakértői tanulmányuk elkészítéséhez magas felbontású műholdas képeket és 2011-es repülőutak során készített felvételeket használtak a jégtömeg változásának feltérképezéséhez. Ezt összehasonlították terepmunkájuk során gyűjtött adatokkal, valamint drónok segítségével az elmúlt nyáron a hegyvonulatról készített háromdimenziós modellekkel.

A leggyorsabban olvadó gleccserek egyes részeinél akár 20 méterrel is csökkent a jég vastagsága. A négy legnagyobb gleccser eltűnése a szakértők szerint sokkal egyenletesebb, mint a kisebbeké. Sok esetben a jég már visszavonult az évszázadok alatt az erózió által formált hegyvonulatok árnyékába.

A múltbéli jégolvadásról készített tanulmányok alapján az IPE arra jutott, hogy a jégtömeg csökkenésének éves mértéke nem lassul az 1980-as évek óta.

„Biztosan állíthatjuk, hogy a Pireneusok gleccserei nagy veszélyben vannak, és két évtizeden belül jégfoltokká zsugorodhatnak” – írják a tudósok.

Az ENSZ kutatói nemrég megjelent tanulmányukban a klímaváltozást egyértelműen ember okozta jelenségnek és nyilvánvaló ténynek nevezték. Emellett azt is állítják, hogy nagyjából egy évtizeden belül a bolygó melegedésének mértéke meghaladja azt a szintet, amelyet a világ vezetői megakadályozni igyekeztek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!