Veszélyes ragadozók

2021.09.22. 12:30

Féltonnás aligátort ragadott el egy mélytengeri szörny

A kutatók szerint csak annyi biztos, hogy óriásira nőhetett az ismeretlen elkövető.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Louisianai Állami Egyetem kutatói kísérlettel próbálták kideríteni, milyen élőlények alkotják a táplálékláncot a tenger fenekén. A vizsgálat keretében három aligátortetemet eresztettek le az óceánfenékre a Mexikói-öbölnél 6600 láb, vagyis több mint 2000 méter mélyre, majd várták, mi történik. Az Origo cikke szerint egyszerre meglepő és ijesztő, amit 51 nap múlva végül megállapítottak.

Clifton Nunnally, az egyetem munkatársa elmondta, az első aligátor tetemét kevesebb mint egy nap leforgása alatt tüntették el a mélytengeri dögevők. A második aligátortetem valószínűleg tovább egyben maradt, de a kísérlet végén ennek is csak a lecsupaszított csontjait sikerült felszínre hozni. A húst valószínűleg az Osedax családba tartozó féregfaj rágta le a testről.

A legnagyobb meglepetést a kutatóknak a harmadik aligátor sorsa jelentette. A féltonnás súlyt is meghaladó tetemet ugyanis egyetlen hatalmas testű lény ragadhatta el.

Az ismeretlen élőlénynek hatalmas ereje lehet. Az aligátor rögzítéséhez használt súlyt 10 méterrel távolabb találták meg eredeti helyétől.

Egyelőre a kutatók nem tudják, mi lehetett az állat, amelyik elragadta hüllőt. Feltételezéseik szerint a cápák vagy az óriás kalmárok egy szokatlanul nagy példánya lehetett.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!