a szívek királynője

2021.09.30. 08:25

Emléktáblát helyeztek el Diana hercegnő egykori londoni lakásánál

Kék emléktáblát Nagy-Britanniában olyan néhai közéleti személyiségeknek állít a brit kulturális örökséget gondozó szervezet, az English Heritage, akiknek tevékenységét az utókor kiemelkedőnek ítéli.

Fotós: PATRICK RIVIERE

Kék emléktáblát helyeztek el a néhai Diana hercegnő egykori londoni lakásánál szerdán.

Kék emléktáblát Nagy-Britanniában olyan néhai közéleti személyiségeknek – köztük sportolóknak, politikusoknak, színészeknek – állít a brit kulturális örökséget gondozó szervezet, az English Heritage, akiknek tevékenységét az utókor kiemelkedőnek ítéli.

A hercegnő a King's Road közelében, a Coleherne Court 60. alatt egy bérházban lakott 1979 és 1981 között, amikor a fővárosba költözött és egy óvodában dolgozott, még azelőtt, hogy hozzáment volna Károly herceg brit trónörököshöz.

Diana néhány barátnőjével élt itt, köztük Virginia Clarke-kal (lánykori nevén Pitmannel), aki segített leleplezni az emléktáblát a szerdai ünnepélyes átadón.

Az itt töltött évekre Diana „élete legboldogabb időszakaként” utalt Andrew Morton Diana igaz története – saját szavaival című könyve szerint.

Lady Diana a monarchia eddigi legmagasabb rangú néhai tagja, akire ezzel az elismeréssel emlékeznek. Az emléktáblákról döntő tanács a londoniak véleménye alapján választotta a néhai walesi hercegnőt, aki idén töltötte volna be a 60. életévét.

„Diana volt a világ egyik leghíresebb hölgye, hírnevét és befolyását pedig arra használta, hogy felhívja a figyelmet olyan problémákra, mint a hajléktalanság és a taposóaknák. Kritikus jelentőségű szerepet játszott az olyan betegségek destigmatizálásában, mint a HIV, a lepra és a depresszió” – mondta az English Heritage igazgatója, Anna Eavis.

Lady Diana 1981-ben ment férjez Károly herceghez, házasságuk azonban 1992-ben véget ért. A „szívek királynője” öt évvel később, 1997-ben, autóbalesetben hunyt el Párizsban.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!