felpörgetnék az oltást

2021.09.29. 09:50

Akciótervet dolgozott ki az agyhártyagyulladás ellen a WHO

Akciótervet dolgozott ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) a járványos agyhártyagyulladás (meningitisz) nagymértékű visszaszorítására 2030-ig.

Neisseria meningitidis brain infection, computer illustration. N. meningitidis are gram-negative diplococci (spherical bacteria arranged in pairs), transmitted via the respiratory route. In most people they cause either asymptomatic infections or non-severe nasopharingitis, but can also cause severe meningitis and generalised infection (meningococcaemia), particularly in children. Their surface is covered with pilli which take part in attachment of bacteria to cells and surfaces. (Photo by KATERYNA KON/SCIENCE PHOTO LIBRA / KKO / Science Photo Library via AFP)

Forrás: Science Photo Library/AFP

Fotó: Katerina Kon

A betegségben évente több ezer ember hal meg, sokan a fertőzést túlélve maradandó egészségkárosodással élnek együtt. Az akcióterv évente több mint 200 ezer emberéletet menthet meg.

A halálesetek számát 2030-ig 70 százalékkal kell csökkenteni, az esetek számát pedig felére kell redukálni a WHO szerint.

A meningitisz az agyat körülvevő hártya gyulladása, amelyet vírusok vagy baktériumok váltanak ki. Influenzaszerű tüneteket okoz, az érintettek – többnyire gyerekek és fiatalok – érzékennyé válhatnak a fényre és a zajokra, beszéd- és járási zavarok léphetnek fel, vagy epilepsziás rohamok jelentkezhetnek.

A bakteriális agyhártyagyulladás elsősorban az úgynevezett meningitiszövezetben, a Szaharától délre lévő 26 afrikai országban okoz nagyobb járványokat.

Tízből egy fertőzött belehal a betegségbe, évente összesen 250 ezer ember. Tízből két túlélő súlyos egészségügyi problémákkal éli az életét.

Léteznek a meningitisz ellen oltások, alkalmazásuk azonban nem fed le minden érintett országot, területet. A WHO ezen kíván változtatni: támogatja többek között újabb oltások kifejlesztését, segítené az országokat, hogy többet oltsanak, jobban és széleskörűbben tájékoztassanak a betegség veszélyeiről, tüneteiről, a megelőzési intézkedésekről, és a lehető leggyorsabban szakszerű orvosi kezelésben részesítsék az érintetteket.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!