Globális felmelegedés

2021.08.03. 07:02

Hatalmas veszteséget jelent az Északi-sarkvidék oroszországi olvadása

A gleccserek és a jégtakaró olvadása annyi olvadékvizet termel, amennyi évente megtöltene közel ötmillió olimpiai úszómedencét.

Forrás: Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Északi-sarkvidék Oroszországhoz tartozó területének két szigetcsoportján a gleccserek és a jégtakaró olvadásá feltehetően a Jeges-tenger melegedése miatt gyorsul. Az Edinburgh-i Egyetem tudósai az Európai Űrügynökség CryoSat-2 kutatóműholdján keresztül gyűjtöttek adatokat, hogy monitorozni tudják a Kara-tengerrel határos két nagy szigetcsoport jégsapkáinak és a gleccsereinek magasságát és tömegét.

A PhysOrg.com tudományos-ismeretterjesztő portálon megjelent tanulmány szerint ezen információknak az azonos időszakból származó klímaadatokkal való összehasonlítása egyértelműen rávilágított a légköri és óceáni hőmérséklet emelkedése és a két szigetcsoport növekvő jégvesztesége közti összefüggésre.

A kutatók továbbá megállapították, hogy a Novaja Zemlja- és a Szevernaja Zemlja-szigetcsoport, amelyek összesen mintegy 130 négyzetkilométert fednek le, 2010 és 2018 között minden évben 11,4 milliárd tonnányi jeget veszítettek.

Már a jég vékonyodásának is súlyos hatása volt a régió néhány gleccserének és jégsapkájának stabilitására, a jégolvadás pedig a jövőben tovább erősödhet.

A gleccserek viszonylag kis méretéhez képest a jégsapkák több száz méter vastag jégből álló tömegek, melyek akár 20 ezer négyzetkilométernyi területet is lefedhetnek. Némelyik jégtest továbbá 12 ezer éves jeget tartalmazhat, amely értékes információkkal szolgál a tudósok számára a sarkvidéki klímára vonatkozó.

A Journal of Geophysical Research: Earth Surface című tudományos lapban megjelent tanulmány eredményei pedig kiegészítik azokat a korábbi információkat, melyek alapján a kutatók úgy vélik, hogy a Jeges-tengerben a körülmények egyre jobban fognak hasonlítani a jóval melegebb Atlanti-óceán északi részén jellemző viszonyokra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!