Lassul a forgalom

2021.08.30. 13:40

Drasztikus sebességkorlátozást vezettek be Párizs utcáin

A hétfőn életbe lépő módosítás csupán egyike a párizsi autóforgalom visszaszorítását célzó intézkedéseknek.

Forrás: Pixabay

Hétfőtől legfeljebb óránkénti 30 kilométeres sebességgel haladhatnak az autók Párizs utcáinak többségén. A korlátozást a francia főváros vezetősége által végzett felmérés eredményei alapján vezették be.

A párizsiak 59 százaléka támogatta a sebességkorlátozást. Az autós forgalom lassítása melletti érvek között szerepelt a balesetek 25 százalékkal való csökkenése, a fele annyi zaj és a több szabad terület, különösen a kerékpárosok számára.

A párizsi autóforgalom visszaszorítását célzó intézkedések közé tartozik továbbá, hogy a járvány idején kialakított mintegy 52 kilométernyi, betonelemekkel leválasztott kerékpárutat állandó bringasávvá alakítják. Egyes utcákon pedig köztereket, kerteket és kerékpárparkolókat alakítanak ki, illetve fákkal ültetik be a korábban autók számára fenntartott helyeket.

A sebességkorlátozással azonban nem mindenki ért egyet.

A párizsi agglomeráció lakosainak 61 százaléka ellenezte az intézkedést. Továbbá az autósok egyesülete, vagyis a 40 millions d'automobilistes is kételyeknek adott hangot. Mint megjegyezték, Párizsban amúgy is kevés a baleset, amelyek többségében a kerékpárosok az érintettek.

A párizsi vezetőség ehhez kapcsolódóan elmondta, hogy a város utcáinak 60 százalékán már eddig is az óránkénti 30 kilométeres sebesség volt a megengedett.

Borítóképünk illusztráció

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!