lakberendezés

2021.07.03. 08:40

A dekorálás művészete: milyen képeket válasszunk a falra?

A lakás dekorációjának alapvető elemei a falakon látható képek. Sok darab harmonikusan belesimul az enteriőr hangulatába, színvilágába, ám némelyik olyan karakteres, hogy hozzá igazodik az adott tér berendezése.

Az ideális összkép

Amikor képet keresünk egy helyiségbe, vegyük figyelembe a bútorokat, a függönyöket, szőnyegeket, ezek színét és anyagát. Gyakran az is elég, ha a keret harmonizál a környezettel. Amennyiben szeretnénk, hogy egy kép a középpontba kerüljön, kontrasztba állíthatjuk a többi színnel. Kiegészítő dizájnelemekkel tovább erősíthetjük a képek hatását – írja a Lakáskultúra.

Rögzített emlékek

A legtöbben a fényképekre gondolnak először a falak dekorációja kapcsán. Közkedveltek a családi képek, amelyektől személyessé válik a szoba, de emellett sok más lehetőség kínálkozik.

Profi alkotások

Ha nem ragaszkodunk a saját fotóinkhoz, megbízhatunk egy tapasztalt szakembert, hogy választott témában készítsen fényképeket, például szép épületekről vagy természeti jelenségekről. A nagy felbontás miatt akár hatalmas méretben is kinyomtathatjuk a profi alkotásokat.

Manapság fényképek millióit kínálják a stockfotó-oldalak. Nem túl nagy összegért igen jó minőségű képeket tölthetünk le, aztán tetszőleges nagyságban vászonra, fotópapírra, illetve posztertapétára printelhetjük.

Poszterek és plakátok

Kerülhet a falra poszter, egy frissen bemutatott film vagy egy emlékezetes kiállítás plakátja, esetleg aukción vásárolt régi darabok – utóbbiak nemegyszer komoly művészi értékkel bírnak.

Műtárgy a falon

Széles a skála a festmények terén. Személytelenségük miatt jól használhatók az absztrakt festmények, de ha értéket akarunk látni a falon, inkább a képzőművészeti galériák kínálatából válogassunk. Amennyiben több pénz áll a rendelkezésünkre, érdemes részt venni aukciókon, hiszen jó befektetés is egy műalkotás, amely a falat díszíti.

Örökölt darabok

Persze fordított helyzet szintén elképzelhető: például amikor családi örökségként egy karakteres festmény kerül a lakásba. Ilyenkor akaratlanul a domináns műalkotáshoz igazítjuk a fal színét, sőt a bútorzatot.

Számos lehetőség áll előttünk: egy minimalista térben kétségtelenül erőteljesebb egy klasszikus tájkép hatása, de megeshet, hogy a ’30-as évekből származó art deco kép arra fog ösztönözni, hogy elinduljunk a régiségkereskedésekbe ebből az időszakból származó bútorokat keresni. Sokszor a középponti festmény színei határozzák meg az enteriőr textiljeit, falszíneit.

Ha másra vágynánk…

… akkor kereshetünk a falakra egyedi gyűjteményt, valamilyen sorozatot is, képregények oldalait, régi újságok címlapjait, préselt növényeket, képeslapokat, esetleg térképeket is.

Borítókép: illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!