ajándékozás címén

2021.03.13. 07:30

Ausztria visszajuttatott Líbiának egy antik márványportrét

Ausztria ajándék címén visszaadott Líbiának egy márványból faragott antik női fejszobrot, amely a második világháború végén tűnt el az észak-afrikai országból, és 1967-ben bukkant fel az ausztriai Stájerországban, ahol a helyi Joanneum múzeum megvásárolta.

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Fotó: Shutterstock

A Faustina nevű szobrot, amelyet a második világháborúig a líbiai Apollonia ókori romváros múzeumában állították ki, a múlt héten adták át Líbia bécsi nagykövetének – jelentette be hétfőn a vegyes profilú Universalmuseum Joanneum, amely 13 kiállítóhellyel rendelkezik Grazban és másutt Stájerországban.

Homály fedi, milyen körülmények között került Stájerországba a műalkotás,

amely i. sz. 175 és 190 között keletkezett az ókori Apolloniában, az ősi Cyrenaica tartományban, a mai Szúzában. Biztosan csak annyit lehet tudni, hogy a női portréfej Unterpremstättenben bukkant fel 1967-ben, és Walter Modrijan akkori tartományi régész vásárolta meg 7000 schillingért az akkori Joanneum Tartományi Múzeumnak. A kutató 1969-ban publikált először a míves ókori alkotásról, amelyet 1973-ban egy német régész azonosított.

A szobor a Joanneumban újabban végzett eredetkutatások során került ismét az előtérbe, és a tartományi szintű vizsgálat arra a megállapításra jutott, hogy a régiség a tartomány tulajdonát képezi, de

nincs arra utaló jel, miszerint 1941 és 1943 között, a náci fennhatóság alatt került volna Líbia határain kívülre.

Ennek nyomán egy illetékes stájerországi bizottság 2020 júliusában úgy foglalt állást, hogy a szobrot nem kell visszaszolgáltatni, mint háborús harácsolásból származó műkincset, ugyanakkor javasolta, hogy a női fejet „ajándékozzák” Líbiának. Az ajándékozási szerződés kötelezi a líbiai felet, hogy tegye a nyilvánosság számára hozzáférhetővé a műkincset, és felirat jelezze, hogy Ausztria ajándéka.

Universalmuseum Joanneum

Az alapítója, Habsburg-Lotaringiai János főherceg nevét viselő Joanneum a legrégebbi, és a bécsi Kunsthistorischen Museum után a második legnagyobb múzeum Ausztriában.

Borítókép: Universalmuseum Joanneum grazi épülete / Illusztrációfotó / Shutterstock

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!